Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Korupcija jedan od najvećih izazova na euroatlantskom putu BiH

07. prosinca 2018. u 13:32 0 komentara 22 prikaza
korupcija

Sveprisutna korupcija u javnom i privatnom sektoru u Bosni i Hercegovini jedan je od najvećih izazova na njenom putu ka euroatlantskim integracijama, a radi se o pošasti koja razara državu i društvo i ima ogroman utjecaj na svakodnevni život građana, proizvodeći ozbiljne posljedice na ukupni socio-ekonomski razvoj zemlje.

Istaknuto je to danas na konferenciji u Sarajevu, koju je povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, 9. prosinca organizirala Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK), s ciljem razmatranja ključnih aktivnosti u oblasti prevencije i borbe protiv korupcije u BiH, a prvenstveno u kontekstu ispunjavanja međunarodnih standarda i uspostave efikasnog sustava u ovoj iznimno važnoj oblasti.

Direktor APIK-a Hasim Šabotić kazao je kako i pored postojanja pravnog okvira za borbu protiv korupcije, iz godine u godinu, svjedočimo porastu stope korupcije u svim sferama života u BiH.

- Poražavajuća je činjenica da su građani BiH izgubili povjerenje u institucije, da najkorumpiranijim ocjenjuju upravo one koji bi se trebali boriti protiv korupcije i da ne očekuju da bi se bilo što u vezi s tim moglo promijeniti - izjavio je Šabotić, obraćajući se medijima u pauzi konferencije.

Dodao je kako takva situacija negativno utječe na spremnost građana da prijave korupciju, a da se kao razlozi za neprijavljivanje navode - strah za osobnu sigurnost ili gubitak posla, mogućnost odmazde ili etiketiranja, korumpiranost institucija, loša zaštita 'zviždača', nedostatak dokaza, odsustvo vladavine prava, nepostojanje odgovarajućeg sustava koji štiti prijavitelje korupcije...    

Direktor APIK-a je u tom kontekstu konstatirao kako se Agencija s ograničenim nadležnostima i minimalnim brojem zaposlenih ne može sama suprotstaviti tako ozbiljnom problemu, te pozvao nadležne institucije i aktere vlasti u BiH da konačno pređu s riječi na djela, kao i međunarodne partnere da pruže neophodnu pomoć na planu efikasnijeg suzbijanja korupcije.

Na pogubne posljedice korupcije u BiH ukazao je i šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH veleposlanik Lars Gunnar Wigemark fokusirajući se na tri ključna elementa u borbi protiv ove društvene pošasti.

Naglasio je da je kranje vrijeme da PSBiH usvoji zakon o sukobu interesa, što raniji saziv nije uradio, te da BiH treba da poduzme sve nužne mjere i pokaže kredibilne rezultate na procesuiranje predmeta korupcije na najvišoj razini, kao i da se BiH fokusira na ispunjavanje uvjeta koji će biti sadržani u mišljenju Europske komisije, navodeći da je borba protiv korupcije, zajedno s vladavimo prava, u vrhu prioriteta i obveza naše zemlje.

Šef Misije OESS-a u BiH veleposlanik Bruce G. Berton novinarima je kazao kako korupcija dovodi do opadanja investicija, kao i pada povjerenja u državne institucije te da ima negativne reperkusije na dugoročnu stabilnost zemlje.

Zaključio je kako i pored određenog napretka u kreiranju zakonskog okvira i institucionalne izgradnje nije došlo do očekivanog napretka u suzbijanju i sankcioniranju korupcije, pozivajući političke lidere i građane u BiH da se konkretnije uključe u rješavanje tog velikog problema.

Veleposlanik Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Bosni i Hercegovini Matthew Field naglasio je kako korupcija i dalje predstavlja jedan od najvećih izazova za BiH na njenom euroatlanstkom putu.

- UK stoji 'rame uz rame' sa svima u BiH koji su predani u borbi protiv korupcije. Vrijeme je za ozbiljne reforme. Borba protiv korupcije nije borba jednog čovjeka, a da bi se dogodila promjena izabrani političari trebaju voditi reforme koje odražavaju potrebe i prioritete svih građana u BiH - kazao je Field.

Veleposlanik Republike Italije u Bosni i Hercegovini Nicola Minasi izjavio je kako korupcija u BiH predstavlja društveni fenomen koji pogađa svaku poru društva i svakog građanina.

Ocijenio je, istovremeno, kako je razvijanje povjerenja u rad javnih institucija, itekako, povezano s borbom protiv korupcije, istaknuvši spremnost njegove zemlje, koja je ove godine predsjedavajuća OESS-a, da pruži neophodnu pomoć na tom planu.

Veleposlanica Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini Christiane Hohmann kazala je kako su ponovno aktualne iste kritike, te da se i ove godine može konstatirati kako je korupcija isuviše prisutna u BiH, od najviših do najnižih razina. 

Mišljenja je kako je korupcija u BiH rak-rana protiv koje se mora odlučno boriti kako bi svaki građanin u BiH imao adekvatne usluge, bez okolnosti koje ga prisiljavaju na korupciju da bi ih ostvario.

Zamjenica šefa Misije Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Ellen J. Germain konstatirala je kako korupcija prožima i nagriza BiH, usporava njen razvoj i podriva potencijale BiH za pristupanje EU, i što je najvažnije, ugrožava napredak u pitanjima koja bi značila poboljšanje života prosječnog građanina.

Napominje kako su u institucijama javnog sektora u BiH protekcija i nepotezam široko rasprostranjeni, te da potrošnja javnih sredstava nije transparentna i da se često dogovara 'iza zatvorenih vrata'.

- Važne reforme još čekaju, konkretno, strožiji zakoni u oblasti sukoba interesa. Stoga, SAD pozivaju vlasti u BiH da prestanu s odugovlačenjem i da poduzmu konkretne korake u borbi s korupcijom i da preuzmu odgovornost za budućnost zemlje i njenih građana - poručila je Germain.

Vršiteljica dužnosti direktora Transparency Inernationala BiH Ivana Korajlić istaknula je kako se iz godine u godinu, nažalost, utvrđuju iste stvari, te da nema napretka u borbi protiv korupcije u BiH, bilo da se radi o zakonskom okviru, provedbi zakona ili uspostavi minimuma neovisnosti intitucija koje bi trebale provoditi antikorupcione zakone, odnosno procesuirati slučajeve korupcije.

- U osvrtu na prehodnu godinu možemo reći da je jedini napredak bio u transparentnosti korupcije. Dakle, imamo još otvorenije zlouporabe javnih sredstava, još otvoreniji nepotizam i klijentelizam, korupciju u svakom segmentu društva i što je još gore, još otvorenije političke pritiske na rad institucija koje bi trebalo da se bore protiv korupcije. Prije svega, mislim na institucije pravosuđa koje se suočavaju s ogromnom korupcijom u svojim redovima, a za koje se pokazalo da su, iz godine u godinu, sve slabije i da sve manje efikasno procesuiraju slučajeve korupcije, posebno one krupne slučajeve...- precizirala je Korajlić.

Konferencija, posvećena različitim aspektima suzbijanja korupcije, u glavnom gradu BiH okupila je predstavnike relevantnih institucija svih razina vlasti u BiH, kao i članove diplomatskog kora u zemlji, predstavnike međunarodnih i regionalnih organizacija i inicijativa koje djeluju u BiH, te predstavnike zemalja regije, Europske unije i sudionike iz organizacija civilnog društva koje djeluju u oblasti prevencije korupcije u BiH.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.