Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

U BiH posljednja dva tjedna preminulo više osoba nego u pet balkanskih država

Ćerimagić je zaključio kako je u Bosni i Hercegovini u ova dva posljednja tjedna preminulo više osoba nego u pet balkanskih država.
13. kolovoza 2020. u 18:42 0 komentara 219 prikaza

Analitičar Europske inicijative za stabilnost Adi Ćerimagić je objavio statistike o koronavirusu u državi i Balkanu oslanjajući se na službene podatke. Zaključak je da u posljednje vrijeme sve više ljudi umire u BiH, te na Balkanu samo u Rumuniji umire više, a kada je BiH u pitanju najviše umrlih pacijenata je iz Brčkog.

Ćerimagić je usporedio zemlje Balkana prema broju testiranog, zaraženog i umrlog stanovništva. Prema njegovoj ljestvici najviše stanovništva je testirala Srbija. Njihovi službeni podaci govore kako svaki dan testiraju oko 9.000 stanovnika, dok Bosna i Hercegovina testira jedva 1.500 stanovnika dnevno, piše Klix.ba. 

Samim tim Srbija ima 1.101 testiranog stanovnika na 10.000 njih, a BiH 444 testiranih na 10.000 stanovnika. Na Balkanu od BiH manje testiranog stanovništva imaju samo Hrvatska, Kosovo i Albanija.

S druge strane, iako imamo manji broj testiranog stanovništva možemo se "pohvaliti" visokim brojem zaraženih na 10.000 stanovnika (43). Više zaraženih prema broju stanovnika od BiH ima samo Crna Gora, Kosovo i Sjeverna Makedonija.

Najviše umrlih na 100 pacijenata zaraženih koronavirusom na Balkanu ima Slovenija (5,3) dok BiH koliko-toliko dobro kotira (troje umrlih na 100 zaraženih), a bolji od nas su Hrvatska, Srbija i Crna Gora. No, pogoršava se situacija kod nas u posljednjih 15 dana.

Novozaraženih na 10.000 stanovnika u posljednja dva tjedna najviše imaju Kosovo, Crna Gora i Bosna i Hercegovina, a broj umrlih u posljednje vrijeme je kod nas sve veći pa je tako u posljednja dva tjedna preminulo 156 pozitivnih na koronavirus, a u istom razdoblju na Balkanu je više osoba umrlo samo u Rumuniji.

Ćerimagić je zaključio i to kako je u Bosni i Hercegovini u ova dva posljednja tjedna preminulo više osoba nego u pet balkanskih država.

On je prikupio podatke o broju testiranih, zaraženih i umrlih u Bosni i Hercegovini po entitetima i županijama kako bi predstavio epidemiološku situaciju u pojedinačnim dijelovima države, odnosno gdje se to najviše testira, gdje je najviše zaraženih, a gdje najviše pozitivnih na koronavirus umire.

Republika Srpska je u odnosu na Federaciju Bosne i Hercegovine testirala više stanovništva, odnosno 454 stanovnika na 10.000 njih, dok je FBiH testirala 446. U sličnom omjeru prema 10.000 stanovnika Republika Srpska je imala i više novozaraženih.

Broj umrlih na 100 zaraženih u RS-u je 3,6 dok je u FBiH 2,6. Kod ove statistike "iskače" broj umrlih na 100 zaraženih u Brčko Distriktu s obzirom na to da kod njih ovaj broj doseže čak šest umrlih na 100 zaraženih.

Ukoliko govorimo o županijama najviše stanovništa je testirao BPŽ Goražde što je donekle i logično ukoliko uzmemo u obzir to da imaju najmanji broj stanovnika i da je bilo lakše testirati veći dio stanovništva. Nakon njih, Hercegovačko-neretvanska županija je testirala značajniji broj svog stanovništva, kao i Sarajevska i Tuzlanska županija. Međutim, iako je HNŽ više stanovništva testirao ipak SŽ i TŽ imaju više zaraženog stanovništva na 10.000.

Najmanje stanovništva je u odnosu na 10.000 stanovnika testirala Posavska i Hercegbosanska županija i ujedno imaju najmanje zaraženog stanovništva.

Iako je veliki broj zaraženih u SŽ zanimljivo je kako se nalazi na dnu ljestvice kada je u pitanju broj umrlih na 100 zaraženih. Sarajevo ima 1,8 umrlih na 100 pozitivnih koronavirusom, dok npr. USŽ ima 3,9 a TŽ 3,7 umrlih na 100 pozitivnih.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.