Predsjednik NiP-a

Konaković nakon sastanka Trojke i HDZ-a: Nema govora o odlasku stranih sudaca iz Ustavnog suda BiH

Elmedin Konaković
klix.ba
09.01.2024.
u 17:44

Konaković ne krije da u državnoj vlasti postoje neslaganja oko nekih pitanja, ali smatra da se može postići dogovor oko pitanja kao što su borba protiv pranja novca, zakon o sukobu interesa i Frontexu

Predsjednik NiP-a Elmedin Konaković osvrnuo se na današnji sastanak čelnika Trojke (SDP, NiP, NS) i HDZ-a u Mostaru.

Prema njegovim riječima, nije bilo lako razbiti neke barijere u Bosni i Hercegovini kojima se treba donijeti prosperitet i pobjeći od sukoba kao političkog koncepta.

Napomenuo je da je mnogo izazova u cilju da Bosna i Hercegovina u ožujku dobije zeleno svjetlo za početak pregovora s Europskom unijom te da će učiniti sve da se to i dogodi. Govorio je i o pitanju Ustavnog suda, istakavši stav Trojke po ovom pitanju.

"Trojka bi bila sretnija od (Dragana) Čovića i (Milorada) Dodika da nema stranih sudaca, ali se to ne može dogoditi kada traju napadi na Ustavni sud. Nema govora da se to može dogoditi i mi smo bili precizni i jasni", naglasio je Konaković, prenosi Klix.ba

Ne krije da u državnoj vlasti postoje neslaganja oko nekih pitanja, ali smatra da se može postići dogovor oko pitanja kao što su borba protiv pranja novca, zakon o sukobu interesa i Frontexu. Konstatirao je da dogovor oko tih pitanja može biti prilika da se "u ožujku proslavimo".

Upitan za komentar u proslavi neustavnog dana Republike Srpske, izjavio je kako ne bi o tome govorio te kako je to "nebitno, trivijalno i da imamo pametnijeg posla".

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?