BISKUPSKA KONFERENCIJA

Komarica: Ne može se graditi država na temeljima nepravde

biskupi
VL FOTO
06.11.2013.
u 09:47

- Blago rečeno, bilo je mnogo propusta tijekom popisa stanovništva. Mnogi koji imaju svoja imanja u BiH nisu se mogli popisati - poručili su biskupi

Ulazili smo u svu složenost društva u BiH. Iznenađen sam da se država sporo i slabo izgrađuje, posebno kada je u pitanju međudržavni ugovor koji je BiH potpisala sa Svetom Stolicom, kazao je kardinal Vinko Puljić po završetku 59. redovitog zasjedanja BK BiH. Prema njegovim riječima, iako je Ugovor sa Svetom Stolicom potpisan prije sedam godina te isti i ratificiran, od tada je malo učinjeno na izradi podzakonskih akata.

Nije proveden ugovor

- Od tog ugovora nije provedeno skoro ništa, kazao je kardinal Puljić. - Bez provedbe ugovora mi ne možemo provesti neke stvari u Crkvi, a njegovom provedbom i druge vjerske zajednice bi mogle riješiti svoje probleme koji ih također opterećuju, naglasio je kardinal Puljić. On je podcrtao da se neprovedba najviše osjeti u segmentima zdravstva, školstva i obrazovanja te restitucije, kao i na vjerske blagdane. Kardinal Puljić je kazao kako se tijekom zasjedanja BK BiH razgovaralo o pitanjima koja se sporo rješavaju u BiH, a koja su već duže vrijeme na „čekanju“, a riječ je o pitanju dušobrižništva u bolnicama, te posjetima zatvorenicima. - To su sve neriješena pitanja. Kriza morala je ugrozila mnoge građane u ovoj zemlji, politika to ne smije dopustiti, kazao je kardinal Puljić. Vrhbosanski nadbiskup se dotaknuo i nedavno završenog popisa stanovništva u BiH. - Blago rečeno, bilo je mnogo propusta tijekom popisa stanovništva. Mnogi koji imaju svoja imanja u BiH nisu se mogli popisati. Dobili smo veliki broj žalbi, najviše iz RS-a iako je bilo nekih zamjerki i na popis u FBiH, kazao je kardinal Puljić. Predsjednik BK BiH biskup Franjo Komarica kazao je kako se na temeljima nepravde ne može graditi država.

Ne postoje u djelu BiH

- Mi ovdje, kao Katolička crkva u jednom dijelu BiH, ne postojimo. Čini mi se da se i međunarodna zajednica sve više navikava na to da katolika nema, kazao je biskup Komarica koji se u svom obraćanju osvrnuo i na činjenicu da Hrvati nisu dobili ni feninga za povratak odnosno popravak svojih domova. - Zabrinuti smo i dalje za povratak, jer čini se da nema volje kako bi se to pitanje konačno riješilo. Stoga ćemo u sljedećem razdoblju to pitanje ponovno aktualizirati, kazao je biskup Komarica. Uporno očekujemo od domaćih političara i međunarodne zajednice da se odgovorno postave u rješavanju problema u BiH, posebno kada je u pitanju jednakopravnost hrvatskog naroda, naglasio je biskup Komarica.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?