livno

Koalicija ‘Uvažavanje’ četvrtu godinu rada obilježava bogatim programom vezanim uz tjedan tolerancije

17.11.2016.
u 10:00

Nakon što je, uz potporu OESS-a, u svibnju 2013. u Livnu osnovana neformalna skupina građana pod nazivom “Uvažavanje”, aktivno je pristupila zagovaranju prevencije incidenata i kaznenih djela počinjenih iz predrasuda, netrpeljivosti i mržnje.

Također je redovito obilježavala svaki 16. studenoga, Međunarodni dan tolerancije manifestacijom “Bogatstvo različitosti”, na kojoj su KUD-ovi iz sva tri naroda koja žive na području HBŽ-a pjesmom, igrom i plesom dočarali svoju kulturu i običaje.

Bile su tu i edukacije učenika završnih razreda dviju gradskih osnovnih škola o temi tolerancije i smanjenja predrasuda, a s Vijećem mladih Livno, također članicom Koalicije, intenzivirana je aktivnost u okviru projekta simboličnog naziva “Spajalica - upoznajmo jedni druge”, nositelj kojega je bilo Vijeće mladih. Napravljen je edukativni CD o temi izgradnje mira koji je, uz suglasnost Ministarstva znanosti, prosvjete, kulture i sporta HBŽ-a, prezentiran u dvjema livanjskim osnovnim školama, a više od 100 CD-a koristi se i koristit će se za upoznavanje djece školske dobi, nastavnika, članova Radnog tijela za koheziju u zajednici općine Livno, Međureligijskog vijeća, vijećnika, načelnika i građana s pitanjima izgradnje mira.

CD-i su, uz spomenute, dostavljeni i dvjema školskim knjižnicama i Gradskoj knjižnici u Livnu kako bi bili dostupni za korištenje učiteljima u provedbi školskog programa, građanima i ostalim zainteresiranima. Realiziran je i sadržaj pod nazivom “Kako se moj prijatelj moli Bogu”, u sklopu kojega su osnovci posjetili sve tri bogomolje u Livnu i upoznali se na licu mjesta sa sličnostima i razlikama u tri vjerske zajednice, a mnogi od njih su prvi put kročili u bogomolje “onoga drugog”.

Aktivnosti u ovoj godini počele su košarkaškim turnirom u Livnu pod nazivom “Košarkom za toleranciju” na kojemu su sudjelovale mlade košarkašice iz Tomislavgrada, Drvara, Viteza i grada domaćina. U organizaciji tog događaja, uz potporu Misije OESS-a u BiH, uz Koaliciju je sudjelovao i ŽKK Livno.

Emisijom na Radiju “Studio N” o temi tjedna tolerancije i aktivnostima Koalicije, počeo je niz događaja. Tako će u subotu biti upriličena “Živa knjižnica”, a 21. studenoga bit će središnje zbivanje s dva događaja, projekcijom filma “Apostoli dobra” i izložbom slika “MOnuMENTI - Promjenljivo lice sjećanja” autora Marka Krojača, u organizaciji Forum “Civilna mirovna služba”.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?