Dom naroda FBiH

Klub Hrvata fokusirao se na otklanjanje diskriminacije korisnika Zavoda MIO

28.04.2017.
u 15:48

Svjesni ustavne pozicije Doma naroda Parlamenta Federacije BiH koji je posljednji filtar prije donošenja bilo kojeg zakonskog rješenja u Federaciji BiH, Klub Hrvata u Domu naroda nije i nikad neće odustati od pokušaja da amandmanski popravi zakone koji se nađu pred izaslanicima ovog doma. Posebno smo bili i ostajemo angažirani na donošenju što kvalitetnijeg Zakona o mirovinsko- invalidskom osiguranju FBiH, koji je jedan od (s)ustavnih zakona u Federacije BiH, a odnosi se na jednu od najosjetljivijih kategorija stanovništa, umirovljenike, priopćeno je iz ovog Kiluba. 

Vodeći računa o financijskoj stabilnosti Fonda MIO, koju našim amandanom o povećanju boda s 13,6 na 14,3 ne bi ugrozili što su nam potvrdili stručnjaci Svjetske banke kao i dio čelnika samog Zavoda MIO, Klub Hrvata fokusirao se na otklanjanje svakog oblika diskiminacije korisnika Zavoda.

Predloženim amandanima, želja nam je otkloniti mogućnost diskriminacije budućih u odnosu na postojeće umirovljenike te osiguranjem zajamčene mirovine ispraviti nepravdu prema onima koji su odradili puni radni vijek te će sa 65 godina života imati 40 godina staža. Izjednačiti ih s zaposlenima koji su ostvarili značajno manji broj godina staža, 15 ili 20, bilo bi nekorektno. U najkraćem, suština amandmana koje je Klub Hrvata uložio na Zakon MIO, je otklanjnjem bilo kojeg oblika diskriminacije popraviti Zakon prije njegova donošenja.

Posljednja sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH prekinuta je upravo radi ostavljanja prostora Vladi Federacije BiH za razmatranje svih prijedloga koji će popraviti ponuđeni tekst Zakona, ne samo onih koji dolaze iz Kluba Hrvata. Uvjereni da nam je cilj zajednički, a to je donijeti što kvalitetniji zakon koji će osigurati stabilan Fond, redovite isplate mirovina te ujednačena prava budućih i sadašnjih umirovljenika, smatramo korisnijim nekoliko dana kasnije donijeti bolji i kvalitetniji zakon nego žuriti s donošenjem nepravednog zakonskog rješenja koji će u što skorije vrijeme trebati popravljati.

Povod prekidu posljednje sjednice Doma naroda su upravo dodatna usuglašavanja oko Zakona MIO, a ne politička kriza kao što su to prenijeli neki mediji u BiH. Iznijeti svoj stav, mišljenje i prijedlog na bilo koji predloženi zakon koji se nađe u parlamentarnoj proceduri posao jer nas izaslanika za kojeg su nam legitimitet dali naši birači, građani Federacije BiH. Zastupanje njihovih interesa interpretirati kao političku krizu krajnje je nekorektno i neodgovorno. Usprkos i ovakvim neistinama plasiranim u pojedinim medijima, Klub Hrvata ostaje istrajan u traženju i predlaganju načina kako poboljšati svaki zakon kojeg budemo donosili, svjesni da je upravo rasprava u Domu naroda posljednja prilika za poboljšanje zakonskih rješanja koja će utjecati na živote svih naroda i građana u Federaciji BiH, istaknuto je u priopćenju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije