poljoprivrednici zabrinuti

Kiša ugrozila žitarice, povrće i voće: Čeka nas gladna jesen i poskupljenja

05.07.2018.
u 15:41

Kišan kraj proljeća i početak ljeta doveli su u pitanje proizvodnju žiratica, povrća i voća, što će se, kako poručuju poljoprivrednici, odraziti na ponudu ovih proizvoda na tržištu.

To znači da na jesen možemo očekivati njihovo poskupljenje, te nas očekuje gladna jesen, piše Srpskainfo.

Poljoprivrednici objašnjavaju da je ovako kišno vrijeme zadalo žestok udarac gotovo svim žitaricama, te voću i povrću.

Naglašavaju da su posebno razočararani time što je ove godine sve dobro rodilo, ali je velika vlaga već u dobroj mjeri uzela danak prinosima.

Poseban problem je što će, sa sunčanijim i toplijim vremenom, uslijediti najezda štetočina i biljnih bolesti, što bi ovogodišnjim usjevima moglo zadati konačni udarac.

Ljubo Maletić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika iz Semberije, kaže da je u pojedinim područjima uništeno i do 50 posto usjeva pšenice.

– Već je počelo klijanje, što znači da, i ono pšenicie što opstane, neće biti ni za stočnu hranu. Razlog je dugo kišno razdoblje koji nije karakteristično za ovo doba godine. Kukuruz se za sada dobro drži, ali ako bude još padavina, neće moći biti obavljeno oprašivanje, tako da ni od njega nećemo imati ništa, ostat će samo stabljika. Kukuruzu trenutno treba sunca i temperatura do 30 stupnjeva Celzijusa – ističe Maletić za Srpskainfo.

Dodaje kako je kiša ugrozila i veliki dio zasada voća i povrća, posebno lubenice, dinje, paprike, rajčicekuške, jabuke, šljive…

– Ako se vrijeme ne stabilizira, i krompir će početi trunuti. Ove godine je sve dobro rodilo, ali je kiša rekla svoje. Ona, trenutno, jedino odgovara travi, dok, po svemu sudeći, ove godine neće biti žitarica ni za ljudsku ni za stočnu ishranu. Nije teško zaključiti da će ponuda spomenutih proizvoda na domaćem tržištu biti jako mala, zbog čega treba očekivati rast njihovih cijena. Naravno, uvijek možemo računati na uvoz, ali, kad skoče cijene domaćih proizvoda, očekivati je i poskupljenje roba iz uvoza, kao i njegov rast. Kako god, građanima se ne piše dobro – poručuje Maletić.

Dragica Lukić, umirovljenica iz Banjaluke, kaže da je već sada cijene na tržnicama rastu.

– Nije riječ o nekom značajnijem skoku cijena, ali je očito da nas prava poskupljenja očekuju već na jesen. To će teško pasti mnogima koji ionako preživljavaju od malih plaća i mirovina - kaže sugovornica.                                                             

U Republičkom hidrimeteorološkom zavodu kažu da je žetva strnih žita u tijeku, ali da u nekim područjima zbog nepovoljnih vremenskih prilika još nije počela.

- Prinos pšenice će biti u granicama višegodišnjeg prosjeka, ali će kvaliteta biti lošija zbog nepovoljnih vremenskih prilika u tijeku vegetacije za ovu ratarsku kulturu, prije svega zbog velike količine padavina pred neposredan početak žetve. U područjima koja su bila izložena utjecaju grada, očekuje se umanjenje prinosa od 20 do 30 posto – kaže direktor ovog zavoda Tomislav Šajić.

- Trenutni klimatski uvjeti ne pogoduju proizvodnji krmnih kultura zbog povećanja padavina i vlažnosti, te se odgađa kosidba. To  može ugroziti drugu kosidbu i tako smanjiti obim proizvodnje krmnih kultura, a na kraju imati negativne efekte na stočarsku proizvodnju – ističe Šajić.

Dodaje da se, generalno, stabilizacijom vremenskih prilika očekuje intenzivniji razvoj biljnih bolesti i štetočina, što može dodatno ugroziti stabilnost prinosa poljoprivrednih kultura.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?