sarajevo Upriličeno tradicionalno uskrsno primanje kod kardinala Vinka Puljića

Kardinal Puljić: Crkvena imovina u BiH se uništava i preprodaje, a mi na nju nemamo prava

kardinal
07.04.2015.
u 09:23

U dvorani Svećeničkog doma kardinal Vinko Puljić jučer je upriličio tradicionalno uskrsno primanje za predstavnike političkog, javnog, kulturnog i diplomatskog života u BiH. Izrazivši svima dobrodošlicu kardinal Vinko Puljić kazao je kako slavljenjem Uskrsa obnavljamo vjeru u smisao života, u ljubav za životom, u vrednovanje čovjekova dostojanstva koje mu je Bog darovao stvaranjem i otkupljivanjem. Kardinal Vinko Puljić poseban naglasak stavio je na predstojeći pohod pape Franje BiH i Sarajevu.

Otvaranje radnih mjesta

- Za ovu godinu ne možemo zaobići radost iščekivanja dolaska pape Franje 6. lipnja, kazao je kardinal Puljić te dodao - iako je riječ o jednodnevnom pohodu, već sad je donio snažnu poruku zauzetosti svjetske javnosti za BiH - naglasio je jučer kardinal Puljić. U tom kontekstu kazao je kardinal Puljić kako se nada da će odgovorni moćnici ozbiljnije pristupiti rješavanju izgradnje ove i države kao normalne kuće za sve njezine stanovnike. Pozvao je domaće čelnike da zaštite čovjeka, imovinu i vladavinu prava, koja je jamac sigurnosti. Podupro je i pristup programu euroatlantskih integracija kazavši da tomu treba pristupiti ozbiljno, da BiH ne ostane crna rupa u svijetu. Osvrnuo se i na trenutačno lošu ekonomsku i socijalnu situaciju u BiH apelirajući na ostvarivanje perspektive otvaranjem radnih mjesta.

Jednakopravnost u BiH

- Rad vraća čovjeku samopouzdanje i ostvarenje ako od rada živi i svoju obitelj uzdržava, kazao je kardinal Puljić. Govoreći i problemima s kojima se Katolička crkva suočava u BiH, on je uime Crkve zamolio da se crkvena imovina koja je nacionalizirana sačuva. Prema njegovim riječima, imovina se ne vraća jer se uništava i preprodaje, a mi na nju nemamo prava. - Ako je država odvojena od Crkve i vjerskih zajednica, s kojim pravom netko uvjetuje dobivanje dozvole za crkvu ustavnim promjenama i reformama, naglasio je kardinal Puljić te dodao: - Ono što tražim za sebe valja pošteno priznati i drugima kako bismo se vrednovali u jednakopravnosti. Zahvaljujući na čestitkama i lijepim željama kardinal Puljić je predsjedniku Židovske zajednice u BiH Jakobu Finciju čestitao Pashu, te izaslanicima Srpske pravoslavne crkve čestitao Uskrs koji će slaviti ove nedjelje. Nakon svečanosti uslijedilo je tradicionalno tucanje jaja. Borba se vodila između hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića i kardinala Vinka Puljića koji je prethodno pobijedio reisa Kavazovića. Prijmu su nazočili predstavnici svih razina vlasti, hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, predsjednik FBiH Marinko Čavara, potpredsjednik RS-a Josip Jerković, ministrica financija FBiH Jelka Miličević, premijer Sarajevske županije Elmedin Konakovići i mnogi drugi. Na prijmu je bilo i predstavnika stare vlasti, ali ovaj put bez bivšeg premijera Nermina Nikšića.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije