TAKO UKUSNO

Kad jednom probate krumpir na ovaj način, nećete ga poželjeti jesti nikako drugačije

10.01.2022.
u 15:45

Ovo jelo možete jesti samostalno ili pak kao raskošan prilog uz neko meso. Za pripremu vam treba tek nekoliko sastojaka, koje vjerojatno već imate kod kuće, a najviša vremena oduzet će vam sjeckanje krumpira, no ako imate pri ruci kuhinjsko pomagalo mandolinu, s rezanjem ste gotovi u tren oka
Krumpiri au gratin poznati su još pod nazivom dauphinoise, a riječ je o klasiku iz francuske kuhinje. Recept je vrlo jednostavan: radi se o nekoliko slojeva tanko narezanih krumpira koji se peku u maslacu i vrhnju s dodatkom, mirisne svježe majčine dušice.

Potrebni sastojci:

-250 ml slatkog vrhnja
-2 češnja češnjaka
-30 g maslaca
-1.25 kg krumpira
-1 žličica soli
-malo papra
-250 g sira, naribanog poput cheddara, edamera…
-svježa majčina dušica

Priprema

Rastopite maslac i izmiješajte ga s vrhnjem i protisnutim češnjakom.

Pećnicu zagrijte na 180°C.

Ogulite krumpire i narežite na što tanje kriške. Posolite ih i popaprite.

U kalup za pečenje poredajte trećinu narezanih krumpira te na njih izlijte razmućeni maslac i vrhnje. Pospite s trećinom naribanoga sira i par listića majčine dušice.

Ponovite isti postupak još jednom, a treći sloj krumpira zalijte s vrhnjem i maslacom, no nemojte ga posipati sa sirom.

Pokrijte folijom i stavite u pećnicu na 50-60 minuta dok krumpiri ne omekšaju. Izvadite ih i pospite s ostatkom sira i ponovo stavite u pećnicu na 15-ak minuta dok se sir ne rastopi i ne dobije zlatno žutu boju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?