Infrastrukturni projekti

Javne investicije u Tuzlanskoj tri puta veće nego u HB županiji

30.03.2015., Pula - Na gradilistu nove bolnice koja se gradi uz staru bolnicu svakim je danom sve zivlje. Vec se naziru obrisi novog velikog parkiralista, radi se na iskopima i betoniranju temelja zgrade, a strojevi ne staju do kasno u vecer.   Photo: Dus
04.01.2016.
u 07:00

Za javne investicije planirana u TŽ 374 milijuna KM, a u HBŽ 107 Ako se promatra po sektorima, najviše javnih investicija

Većina županija u Federaciji BiH je izradila ili radi na pripremi programa javnih investicija za idućih nekoliko godina. Federalnoj Vladi još uvijek pristižu županijski programi i oni će biti sastavni dio programa javnih investicija Federacije BiH za razdoblje od 2016. do 2018. godine.

Investicije u županijama

Već temeljem pristiglih programa evidentno je kako su i ambicije pojedinih županija ograničene financijskim mogućnostima i realnim očekivanjima. Tako je federalnoj Vladi, odnosno Ministarstvu gospodarstva Hercegbosanske županije, dostavljen ukupno 41 projekt, od čega je 9 projekata u provedbi, a 32 su kandidirana projekta, navodi se u dokumentima u čijem smo posjedu. U program javnih investicija je uključen 41 projekt s ukupnom planiranom vrijednošću u iznosu od 107,259.121 KM. Od tog iznosa na nove, odnosno kandidirane projekte otpadaju 68,3 milijuna maraka. Ako se promatra po sektorima, najviše javnih investicija u HBŽ-u odnosi se na građevinarstvo, čak 72,27 posto. Na projekte iz vodoopskrbe otpada 22,31, dok sve druge javne investicije obuhvaćaju nešto više od pet posto ukupne vrijednosti javnih investicija u iduće tri godine. Najveća vrijednost započetih javnih investicija je u općini Livno. Za sedam započetih projekata predviđeno je 26,6 milijuna maraka ili 68,42 posto. Slijedi općina Tomislavgrad, gdje je samo jedan projekt javnih investicija vrijedan 9,98 milijuna maraka, te općina Drvar u kojoj se realizira također jedna javna investicija u vrijednosti 2,3 milijuna KM.

Situacija s kandidiranim projektima je nešto drukčija jer od ukupne vrijednosti predloženih investicija u iznosu od 68,3 milijuna maraka na Kupres i tamošnjih osam projekata otpada 27,8 milijuna KM. Vrijednost 13 projekata u Livnu je 26,9, a 10 u Drvaru 11,1 milijun KM. Jedan kandidirani projekt u Glamoču vrijedi nešto manje od 2,6 milijuna maraka.

Najvrjednija kandidirana javna investicija u HBŽ-u je Zdravstveno-rehabilitacijski centar Kupres, ukupne vrijednosti 12 milijuna maraka, a slijedi postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda grada Livna vrijedno 10,6 i Agronomski institut za zootehniku sa sjedištem u Kupresu, za koji je potrebno izdvojiti 10 milijuna maraka. Značajniji iznos potreban je i za sanaciju gubitaka vodoopskrbnog sustava općine Livno. Riječ je o ukupno sedam milijuna KM.

Tuzlanska zračna luka

U nacrt programa javnih investicija Tuzlanske županije za iduće tri godine uključena su 73 projekata s ukupnom planiranom vrijednosti od 374,442.426 KM, od čega se 256,330.613 KM odnosi na 46 kandidiranih projekata i 118,111.813 KM na 27 projekata u provedbi. Očito je kako su planirane ili započete javne investicije u Tuzlanskoj županiji tri puta veće nego u Hercegbosanskoj. Od aktualnih projekata u Tuzlanskoj županiji najvrjedniji su oni iz oblasti vodoopskrbe i sanitacije, na koje otpada nešto više od 60 milijuna maraka. Još tri započeta projekta iz oblasti opskrbe energijom vrijedna su 19 milijuna KM i očito je da su upravo ovo glavne oblasti u sferi javnih investicija u Tuzlanskoj županiji. Pojedinačno gledano, najvrjedniji je projekt toplifikacije općine Gračanica koji iznosi 18 milijuna KM te proširenje kanalizacije i izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda u općini Lukavac za što se izdvajaju 12,3 milijuna maraka.

Kada su u pitanju planirani, odnosno kandidirani projekti u okviru javnih investicija na prostoru Tuzlanske županije, čak 175 milijuna maraka otpada na održivi razvoj. Samo za dva strateška projekta otići će glavnina planiranih sredstava. Za izgradnju, adaptaciju, opremanje i vanjsko uređenje kampusa tuzlanskog Sveučilišta planirana su 72 milijuna KM, a za izgradnju regionalnog cargo centra s airparkom na međunarodnoj zračnoj luci Tuzla 68,8 milijuna maraka. *

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije