Ustavni sud BiH danas odlučuje

Izmjene Izbornog zakona ili daljnja blokada i zastoj BiH

Reuters
06.07.2017.
u 08:00

Ustavni sud BiH danas će se očitovati o zahtjevu za ocjenu ustavnosti žurne procedure za razmatranje prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH koji je predložio Klub hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta BiH na sjednici 4. svibnja, a nakon što se Klub bošnjačkoga naroda pozvao na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

Regularnost postupka

U prijedlogu dnevnog reda današnje sjednice je zahtjev predsjedatelja Doma naroda Parlamenta BiH Bariše Čolaka za ispitivanje regularnosti postupka, odnosno utvrđivanje postojanja ili nepostojanja ustavne osnove za proglašenje prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH štetnim za vitalni interes bošnjačkoga naroda. Objašnjavajući proceduru/redoslijed poteza u vezi sa spomenutom situacijom, registrar Ustavnog suda BiH Zvonko Mijan kazao je kako, kada se u Domu naroda na dnevnom redu nađe neka (bilo koja) odluka, u konkretnom slučaju prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona, a riječ je o odluci za koju neki klub konstitutivnih naroda (bošnjački, hrvatski ili srpski) smatra da je štetna za vitalni interes tog naroda, onda taj klub da izjavu kojoj se može suprotstaviti neki drugi klub. - Ako se nitko ne suprotstavi, nastavlja se procedura usvajanja, a ako se neki klub suprotstavi, kao što je u ovom slučaju bio Klub hrvatskog naroda, onda se formira zajedničko povjerenstvo koje pokušava naći rješenje u okviru Doma naroda, a ako to povjerenstvo ne nađe rješenje, onda se taj zahtjev prosljeđuje Ustavnom sudu da utvrdi proceduralnu ispravnost, odnosno radi li se uopće o pitanju vitalnog interesa i radi li se o eventualnom kršenju vitalnog interesa nekom odredbom predloženog zakona, precizirao je Mijan.

Izmjene i izbori u BiH

Dodao je kako se, ovisno o odluci Ustavnog suda, taj predmet vraća u Dom naroda koji onda nastavlja proceduru, odnosno vrši glasovanje o prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakon BiH u konkretnom slučaju. Prijedlogom izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, u vezi s čime je Klub izaslanika iz reda konstitutivnoga bošnjačkoga naroda pokrenuo mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa, obuhvaćena su pitanja izbora članova Predsjedništva BiH, izbora u Mostaru i izbor izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH. Danas je na Ustavnom sudu predviđeno razmatranje zahtjeva zamjenice predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamenta BiH Borjane Krišto za ocjenu ustavnosti članka 114., stavka (3) Zakona o policijskim službenicima BiH. Planirano je i razmatranje informacije o izvršenju odluke po apelaciji Bože Ljubića koja se, također, odnosi na Izborni zakon BiH. Veliki dio političara mišljenja je kako su, ako se ne izvrši odluka Ustavnog suda, upitni opći izbori iduće godine, a osobito njihova provedba. Hrvati traže izmjene Izbornog zakona kako se nikada više ne bi dogodilo da jedan narod drugom bira predstavnike u vlasti. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?