Izbor izaslanika

Iz ZHŽ-a se bira treći Hrvat, ili iz Posavine drugi za Dom naroda

glasovanje
Foto: Ilustracija: Marijan Susenj/PIXSELL
10.12.2014.
u 09:39

Hrvatske županije spremne izabrati izaslanike u rekordnome roku do sljedećeg tjedna, prebacuje se jedan izaslanik jer ga u Tuzli uopće nema

Do kraja tjedna sve većinske hrvatske županije održat će sjednice skupština kako bi se na njima pokrenula dva istodobna procesa, utvrđivanje parlamentarne većine i izbor izvršne vlasti, te posredni izbor izaslanika za federalni Dom naroda. Iako je za danas bilo najavljeno održavanje sjednice Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije, to se ipak neće dogoditi. Kako doznajemo, zbog zahtjeva SDA sjednica će se prolongirati do kraja tjedna i najvjerojatnije održati u petak. Po svemu sudeći radi se o tome da SDA ne može s DF-om usuglasiti sve prijeporne pojedinosti oko izvršne vlasti u ovoj županiji, ali i o strategiji da se prati stanje u drugim većinskim bošnjačkim županijama koje nisu u stanju pronaći skupštinsku većinu.

Problemi SDA i DF-a

Istodobno, ne isključuje se ni mogućnost da je u pitanju smišljena igra odugovlačenja s uspostavom federalne vlasti što se pak koristi u svojevrsnoj političkoj utakmici oko izbora Vijeća ministara. Ta dva procesa se u HDZ-u BiH drže povezanima, dok pak SDA nastoji odvojiti ta dva procesa. U HNŽ-u se već znaju liste hrvatskih kandidata za izbor za Dom naroda, dok su pak bošnjački predstavnici još uvijek nepoznati. Istodobno, u središnjoj Bosni su već održani prvi službeni pregovori između HDZ-a BiH, SDA i DF-a. Za danas je nastavljen nastavak konstituirajuće sjednice, ali nije definitivno postignut ni dogovor o parlamentarnoj većini. Dvije strane, prije svega predstavnici koalicije HNS-a i SDA, u prvim službenim razgovorima nisu ulazili u rješenje kadrovskih pitanja nego su pregovore vodili na načelima koja su uspostavljena na razini Federacije BiH, odnosno države.

I Skupština Hercegbosanske županije će se održati u petak. Po već dostavljenom dnevnom redu konstituirat će se klubovi naroda, donijeti odluka o privremenom povjerenstvu za izbor i imenovanja. Na dnevnom redu je prijedlog odluke o potvrđivanju kandidata za predsjedatelja i zamjenike predsjedatelja Skupštine Hercegbosanske županije, te izbor izaslanika iz Skupštine HBŽ-a u Domu naroda. Sjednica skupštine u Zapadnohercegovačkoj županiji, na kojoj će se birati izaslanici za Dom naroda, najvjerojatnije će biti sljedećeg tjedna, kako se doznaje iz vodstva ove skupštine.

Prijenos izaslanika

S obzirom na to da u Tuzlanskoj županiji nema nijednog Hrvata izabranog u županijsku Skupštinu, jedan Hrvat za Dom naroda birat će se iz Zapadnohercegovačke ili Posavske županije. Iz Posavske županije bira se jedan Hrvat prema odredbama Ustava FBiH, dok se iz ZHŽ-a biraju dvojica, objavio je Vecernji.ba. Ovisno o tome gdje je preostalo više glasova, ta županija izabrat će još jednoga Hrvata. Treba reći kako bošnjačke županije imaju značajne probleme s utvrđivanjem skupštinskih većina, a samim tim i s procesom izbora izaslanika za federalni Dom naroda. Kako sada stvari stoje sve te županije probit će zakonske rokove za konstituiranje vlasti, ali i izbor izaslanika za Dom naroda zbog čega je u sličnoj situaciji 2010. reagirao visoki predstavnik Valentin Inzko.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar varešak
varešak
17:55 10.12.2014.

Naprijed Posavina,dosta nam je era,

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?