Najviše uvozimo korištenu odjeću iz Njemačke

Iz godine u godinu vrtoglavo raste uvoz polovne odjeće u BiH

storyeditor/2022-03-22/PXL_080322_92393523-1.jpg
27.10.2022.
u 16:17

Pri kupnji odjevnih komada bh. građani sve češće se odlučuju da će to obaviti upravo u prodavnicama polovne odjeće ili "odjeće iz druge ruke", što se jasno vidi i na osnovi uvoza ove robe koji iz godine u godinu vrtoglavo raste.

Osim prodavnica širom BiH koje ovo potvrđuju, najjasniji pokazatelj su i podaci Uprave za neizravno oporezivanje BiH koji ukazuju na sve veći uvoz korištene odjeće, pišu Nezavisne.

Naime, u prvih devet mjeseci ove godine u BiH je uvezena roba u vrijednosti od čak 7,4 mil. KM, dok je u istom razdoblju prethodne godine vrijednost uvezene robe bila 5,7 mil. KM. Za cijelu 2021. uvezli smo polovnu odjeću u vrijednosti od 7,9 mil. KM, što govori u prilog tomu da će ova godina, kao do sada, nadmašiti prethodnu.

Isti podaci govore nam da je u posljednjih 10 godina svaka iduća godina bilježila rast u tonama ove uvezene robe, što se odražava i u njezinoj vrijednosti. Tako je, usporedbe radi, 2010. uvezena ova roba u vrijednosti 4,1 mil. KM, dok je ta vrijednost u 2020. skočila na 6,4 mil. KM.

Najviše uvozimo iz Njemačke, i to u vrijednosti većoj od 3 mil. KM, dok je iza nje Slovačka, a značajan uvoz bio je iz Mađarske, Austrije i Švicarske. Povećan uvoz ove odjeće, prema riječima Murise Marić, direktorice Udruge građana DON iz Prijedora, govori nam da je sve veći broj ovih radnji i sve više ljudi koji se okreću ovakvoj kupnji.

- Kada je našim građanima potreban neki komad odjeće, razmišljaju zašto ga ne bi kupili za manje novca - kazala je Marić, dodavši da je roba koja sada dolazi dosta kvalitetnija nego ranije. Povećan uvoz ove odjeće svakako nam je indikacija da živimo u siromašnom društvu te da smo na ovo i primorani.

- Iako i ova odjeća nije više jeftina kao što je prije bila, ona je opet značajno pristupačnija od one koja se trenutačno nalazi na našem tržištu - zaključuje. Povećanu potražnja potvrđuju i second hand prodavnice koje bilježe sve veću gužvu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?