Bruxelles

Ivanić: Oko aktivacija MAP-a postoji suglasnost političkih predstavnika sve tri etničke skupine

20.06.2017.
u 14:23

Izaslanstvo BiH, koje predvodi predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Mladen Ivanić, susrelo se danas u Bruxellesu sa Sjevernoatlantskim vijećem na razini stalnih predstavnika. U izaslanstvu su, osim predsjedatelja Predsjedništva BiH, i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, ministrica obrane BiH Marina Pendeš i voditelj Misije BiH pri NATO-u Almir Džuvo. Sastanku su nazočili i savjetnik hrvatskog člana Predsjedništva BiH Igor Planinić, savjetnik bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Selmo Cikotić, savjetnik predsjedatelja Predsjedništva BiH Zoran Đerić, vojni predstavnik BiH pri NATO-u Alija Kožlјak i zamjenica voditelja Misije BiH pri NATO-u Gordana Tomić-Makulјević.

Ivanić je informirao sudionike sastanka o trenutačnoj situaciji u sektoru obrane u BiH, u prvom redu o nedavnom usvajanju dokumenta „Pregled obrane“. Dokument „Pregled obrane“ je, nakon višegodišnjeg zastoja, usvojen u Predsjedništvu BiH, a njime je utvrđeno smanjenje broja lokacija i broja pripadnika Oružanih snaga BiH, kao i planovi za njihovu dalјnju modernizaciju. Govoreći o značaju aktivacije MAP-a za BiH (Akcijski plan za članstvo), predsjedatelj Ivanić je istaknuo da je riječ o pitanju oko koga postoji suglasnost političkih predstavnika sve tri etničke skupine, kako iz vlasti, tako i iz oporbe.

Tijekom sastanka bilo je riječi i o aktualnom statusu knjiženja perspektivne vojne imovine, koje predstavlјa preduvjet za aktivaciju MAP-a. Naglašeno je da su napravlјeni i značajni pomaci u svezi sa pitanjem rješavanja viškova naoružanja i vojne opreme, bilo kroz uništavanje ili odgovarajuće donacije.

Važan segment djelovanja Oružanih snaga BiH predstavlјa i sudjelovanje u međunarodnim mirovnim misijama. Predsjedatelj Predsjedništva BiH podsjetio je na posjet pripadnicima OSBiH koji sudjeluju u mirovnoj misiji u Avganistanu, odakle nosi veoma pozitivne utiske. Predsjedatelj Ivanić je rekao da BiH može biti ponosna na doprinos koji pripadnici OSBiH pružaju u očuvanju mira i sigurnosti u toj zemlјi, kao i na profesionalnost i odgovornost kojom obavlјaju svoje zadatke. U nastavku sastanka, predsjedatelj je odgovarao na brojna pitanja veleposlanika zemalјa članica u svezi sa stanjem u sektoru obrane, sigurnošću, općim političkim prilikama i regionalnoj suradnji. Izaslanstvo BiH razgovaralo je i sa zamjenicom glavnog tajnika NATO-a Rose Gottemoeller, te obišlo sjedište Misije BiH pri NATO-u.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Mladen Ivanić nastavlјa radni posjet Bruxellesu. Za sutra je planiran sastanak sa članovima Skupine prijatelјa BiH Europskog parlamenta. Sastanku će nazočiti i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Ivanić će sutra razgovarati i sa stalnim izvjestiteljem Europskoga parlamenta za BiH Christanom Danom Predom, kao i sa predsjednikom Europske pučke partije Josephom Daulom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije