Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Ivanić: Može se desiti zastoj na europskom putu BiH

15. srpnja 2017. u 10:40 0 komentara 218 prikaza
Mladen Ivanić

Mnogi političari više razmišljaju o implikacijama na izbore nego što prave poteze koji su okrenuti ka europskoj budućnosti BiH i zbog toga može doći do zastoja na europskom putu BiH, izjavio je u intervjuu za Fenu predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, koji u ponedjeljak, nakon osam mjeseci dužnost predsjedatelja predaje Draganu Čoviću.

Predsjedatelj Ivanić smatra da su političku situaciju u BiH u proteklom razdoblju nepotrebno zakomplicirala dva događaja ove godine, a to su obilježavanje 9. siječnja, Dana Republike Srpske te pokušaj revizije presude u slučaju BiH protiv Srbije.

- To je opteretilo unutarnje odnose i dovelo do određene krize u funkcioniranju Predsjedništva, koju smo naknadno prevazišli. Međutim, potrošili smo vrijeme na ove stvari tako da ništa suštinsko i ozbiljnije, nažalost, nije urađeno - kazao je Ivanić.

Jedino što u tom razdoblju smatra ozbiljnim bio je pokušaj da se ubrzaju aktivnosti nakon očitog zastoja na pripremi odgovora na Upitnik Europske komisije. To je, kaže, urađeno zahvaljujući Predsjedništvu BiH te nakon nekoliko ozbiljnijih međunarodnih posjeta koje su imale pozitivne efekte na BiH.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH je mišljenja da već netko duže vrijeme ne postoji "klasična većina u BiH" te da je sve počelo kao širenje nepovjerenja nakon preglasavanja u vezi s popisom stanovništva u BiH.

- Poslije toga se zdrava atmosfera nikad nije vratila - dodao je Ivanić.

U suštini, ističe, Vijeće ministara BiH nema potpunu i pravu podršku već ona zavisi od teme do teme ili od slučaja do slučaja, zbog čega smatra da do kraja njegovog mandata neće doći do nekih promjena.

- Bilo bi mnogo bolje da je taj odnos bio iskreniji i manje podložan nepotrebnim dnevnim političkim igrama. Nažalost, to se nije desilo - kazao je.

Govoreći o odnosu razvoja odnosa sa susjednim zemljama, napomenuo je da je bilo izvjesnih tenzija u odnosima BiH i Hrvatske, kao i tenzija u odnosima sa Srbijom koje su trajale duže vrijeme, dok je odnose s Crnom Gorom ocijenio "potpuno normalnim".

To, kako je kazao, potvrđuje i činjenica da je u odnosima s Crnom Gorom napravljen iskorak ratifikacijom Sporazuma o granici, što ih čini jedinim zemljama na Balkanu koje su ovaj odnos riješile bez problema.

Govoreći o odnosima s Hrvatskom, iznio je stav da su reakcije hrvatske strane bile nepotrebno oštre nakon privođenja grupe oficira iz Posavine zbog sumnje da su počinili zločine nad Srbima u posljednjem ratu.

- Međutim, mislim da će se odnosi poboljšavati zahvaljujući činjenici da smo nakon dužeg vremena imali dvije zajedničke sjednice Vijeća ministara i Vlade Republike Hrvatske - smatra Ivanić.

Odnose sa Srbijom ocijenio je dobrim, ukoliko se posmatraju kroz prizmu "običnog života". Međutim, dodao je da su dva događaja uzrokovala određene probleme, a to su otkazivanje posjete predsjednika Srbije Tomislava Nikolića zbog privođenja Nasera Orića te napad na srbijanskog premijera Aleksandra Vučića u Srebrenici.

- Ključ je da se ti odnosi poprave, prije svega u Sarajevu, gdje prvenstveno mislim na bošnjačke lidere koji trebaju prihvatiti ponudu  Aleksandra Vučića za pomirenje - istakao je Ivanić, dodajući da ipak  ne vidi lidera koji je istinski spreman da to uradi.

Predviđanja predsjedavajućeg Predsjedništva BiH za europski put BiH nisu optimistična, a razlog tome je nedovoljna komunikacija različitih nivoa vlasti.

Ističe da bi volio vidjeti pomake na tom putu te da će uraditi sve što je u njegovoj moći da se to i desi, ali uslov za to je bolja komunikacija ministara i vlada entiteta. To je potrebno da bi se pripremili odgovori na Upitnik Europske komisije te riješila aktualna situacija u vezi s transportnom zajednicom.

- Sve se moglo prevazići da je postojala normalna komunikacija. Za mene nije normalno da predsjedatelj Vijeća ministara i premijeri ne sjednu bar jednom mjesečno i da sva odabrana pitanja ne stave na dnevni red. To je bila praksa posljednjih 12-13 godina i ne vidim zašto ne bila i sada - kazao je.

Osim manjka komunikacije, problem, po njegovom mišljenju, su i mnogo stvari u vezi s predstojećim izborima, a koje opterećuju europske integracije BiH.

- Predizborna kampanja je prerano krenula. Mnogi političari više razmišljaju o implikacijama na izbore nego što prave poteze koji su okrenuti ka europskoj budućnosti BiH - upozorio je.

Zbog svih problema koje je Ivanić u razgovoru za Fenu identificirao, zaključio je da se može lako desiti da dođe do zastoja na europskom putu BiH.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.