FRA LOVRO GAVRAN

Isus nije dopustio da se izgubi ni onaj jedan jedini apostol

gavran
Foto: agencije
20.04.2014.
u 07:00

Potrebna nam je upravo takva vjera i tako vjerne obitelji, kao što je bila obitelj Kristovih učenika, tj. prva Crkva, sjedinjena u vjeri, nadi, ljubavi i molitvi s Isusovom majkom Marijom

Svi se mi radujemo svetkovini Uskrsnuća Gospodina našega Isusa Krista. Pripremali smo se za nju molitvom i pokorom, postom i milostinjom – osobito tijekom 40-dnevnog svetog vremena Korizme. A tijekom cijelog svoga života mi kršćani se pripremamo i za svoj osobni uskrs i vječni susret s uskrslim Kristom u Kraljevstvu nebeskom. Godišnje zemaljsko slavlje Uskrsa predokus je te nebeske slave i blaženstva.

Međureligijsko vijeće BiH je godinu 2014. proglasilo GODINOM OBITELJI. Stoga ćemo sve blagdane tijekom ove godine, a posebno Uskrs, nastojati slaviti ne samo kao obitelj i u krugu obitelji, nego i s jednim posebnim naglaskom na kršćanskim duhom prožeto zdravo formiranje, okupljanje, zaštitu, čuvanje, rast i posvećenje obitelji.

I sam Isus Krist je svoje uskrsnuće slavio na takav način: odmah se počeo ukazivati svojim učenicima, onima koje je nazvao svojom braćom, sestrama i majkama (usp. Mt 12, 50). Učvršćivao ih je u vjeri i slao da naviještaju cijelom svijetu radosnu vijest spasenja.

Okupljao je svoju obitelj, koja se nakon njegove smrti bila počela osipati. Nije smatrao da je dovoljno samo sačuvati one koji su već okupljeni, nego je vratio i onu dvojicu učenika koji su bili krenuli u Emaus. A nije dopustio da se izgubi ni onaj jedan jedini apostol, koji je bio odsutan na dan uskrsnuća, Toma, nego se prvom prigodom ukazao i njemu i toliko mu učvrstio vjeru u Uskrsloga, da je poslije toga sv. Toma apostol bio tako odan Kristu, da je mogao dati i svoj vlastiti život za tu vjeru.

Potrebna nam je upravo takva vjera i tako vjerne obitelji, kao što je bila obitelj Kristovih učenika, tj. prva Crkva, sjedinjena u vjeri, nadi, ljubavi i molitvi s Isusovom majkom Marijom.

Takva obitelj neka bude i naš Franjevački red, i naša Franjevačka provincija Bosna Srebrena, i sve naše biskupije, svaka redovnička zajednica, svaki samostan, svaka župa i svaka kršćanska obitelj. Jer da Isus Krist nije uskrsnuo, zaista bi bila uzaludna naša vjera. Ali Isus je uistinu uskrsnuo. Stoga smo sretni i tu sreću želimo podijeliti sa svim ljudima dobre volje. Sretan Uskrs svima!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?