Dr. Emina Kurtagić-Pepić

Istoga dana može se primiti cjepivo protiv gripe i korone

storyeditor/2022-11-09/images__7_.jpg
10.11.2022.
u 16:56

Kašalj, šmrcanje, povišena tjelesna temperatura, bolovi u mišićima… simptomi su gripe i prehlade koji se javljaju s prvim hladnijim danima. Iako smo zapamtili kako je vrhunac sezone gripe obično u prosincu i siječnju, stručnjaci kažu kako će ove sezone ona biti na vrhuncu mnogo ranije. Prema izvješćima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, ove bi godine sezona gripe mogla biti najteža u proteklih 13 godina, piše ordinacija.hr.

Važnost cijepljenja

Agencije američke vlade procjenjuju da je ove godine već zabilježeno oko 880.000 slučajeva gripe, 7000 hospitalizacija i 360 smrtnih slučajeva. Ovog je tjedna zabilježen i prvi slučaj smrti djeteta uslijed gripe. Smatraju kako je to vrlo neuobičajeno, ali da je vjerojatno posljedica još neuobičajenije pandemije zbog bolesti COVID-19 koja je u velikoj mjeri utjecala na gripu, ali i ostale virusne bolesti, objasnila je epidemiologinja Lynnette Brammer, šefica CDC-a za pitanja.

Kako biste se "sačuvali" od težih oblika bolesti, konstantno se naglašava važnost cijepljenja protiv gripe jer je riječ o najboljem načinu zaštite zdravlja. U Federaciji BiH je još početkom tjedna počelo cijepljenje protiv sezonske gripe. Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH poziva stanovništvo da se cijepi, posebice osobe starije životne dobi te osobe s kroničnim bolestima.

Brojne koji pripadaju upravo tim skupinama ljudi zanima smiju li baš svi s kroničnim bolestima primiti cjepivo, a novinari Faktora odgovor na to pitanje dobili su od dr. Emine Kurtagić-Pepić, epidemiologinje u Zavodu za javno zdravstvo Sarajevske županije.

- Sve osobe koje imaju kronične metaboličke bolesti, poput povišenog krvnog tlaka, dijabetesa, te bolesnici s plućnim bolestima (astma), kao i oni s dijagnozom reumatoidnog karaktera mogu bez problema primiti cjepivo protiv sezonske gripe, a to je čak i poželjno jer se time sprječavaju komplikacije koje mogu prouzročiti simptomi gripe. Što se tiče onkoloških bolesnika, oni bi se prije cijepljenja ipak trebali posavjetovati sa svojim liječnikom koji će ih uputiti kako postupiti - kazala Kurtagić-Pepić za Faktor.

Nema prepreka

Ističe kako nema prepreka da osoba u istom danu primi i cjepivo protiv sezonske gripe i ono protiv koronavirusa. - Ne postoje nikakve kontraindikacije, izuzev da ubodno mjesto ne treba biti isto. Mi prakticiramo da cjepivo protiv gripe damo u jedno, a ono protiv COVID-19 u drugo rame iako je dovoljno da razmak između dvije ubodne rane bude dva centimetra - objasnila je Kurtagić-Pepić za navedeni medij.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?