Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Iskorišteno ulje izlijevate u odvod? Evo što kažu stručnjaci

15. rujna 2021. u 07:40 0 komentara 241 prikaza
ulje

Jedna od najvećih američkih kompanija iz prehrambene industrije Test Kitchen, u kojoj se svakodnevno isprobavaju i odobravaju nove namirnice i okusi, objavila je nedavno i savjet za pravilno odlaganje iskorištenog ulja.

- Ako ste baš završili s prženjem i ne znate gdje biste bacili iskorišteno ulje, vjerojatno vam izgleda najlakše izliti ga u odvod, no to je jedina stvar koju nikako ne biste smjeli napraviti sa starim uljem - poručuju iz Test Kitchena. 

Razlog je, kažu, to što ulja i masti očvrsnu kada se ohlade, pa lako mogu uzrokovati oštećenje ili začepljenje cijevi. Uz to, mogu i poremetiti sustav odvodnje, privući štetočine, čak i zagaditi vodu.

 | Autor : shutterstock Foto: shutterstock

Što napraviti s iskorištenim uljem?

Nakon korištenja ulje ili mast ohladite na sobnu temperaturu i slijedite jedan od tri provjerena savjeta:

- izlijte ga u jednokratnu posudu s poklopcem poput npr. boce ulja, plastične ili kartonske kutije mlijeka, limenku kave ili neku kupljenu posudu za skladištenje masti. Dobro ju zatvorite i bacite u smeće.

Napomena: Test Kitchen ne preporučuje upotrebu plastičnih vrećica jer iz njih ulje može procuriti.

- Ako živite u blizini restorana, provjerite ima li možda kantu za prikupljanje ulja, kontaktirajte ih i pokušajte dogovoriti da ulje iz svog kućanstva bacate u njihovu kantu.

- Ako koristite sojino, kukuruzno, kokosovo, maslinovo ili suncokretovo ulje koja su sva 100 posto biljna, možete ih dodati na hrpu za kompostiranje, no to radite samo s biljnim uljem.

Kako ponovno iskoristiti ulje za kuhanje

Ako redovito pržite na primjer pomfrit, jednom iskorišteno ulje možete iskoristiti ponovno sve dok je čisto i nije puno ostataka hrane,  evo kako: 

  • Kad završite s prženjem, isključite vatru i ohladite ulje na sobnoj temperaturi.
  • Dobro ga procijedite kroz obloženu gazu ili filter za kavu, da uklonite preostale komadiće hrane
  • Ohlađeno i procijeđeno ulje ulijte u spremnik za hranu ili nazad u bocu. Takvo već iskorišteno ulje možete držati u hladnjaku do mjesec dana, savjetuje Bhg.
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.