Ekonomski analitičar Zoran Pavlović kaže kako inspekcijama treba povećati ovlasti

Inspekcijama omogućiti da zatvaraju trgovine koje nezakonito dižu cijene

posao
ilustracija
10.12.2022.
u 10:16

Cijene osnovnih životnih namirnica, kao što su ulje, mlijeko, brašno…, u posljednje vrijeme strahovito su rasle, a svaki, pa i najmanji rast cijena još više ruši ionako narušen standard bh. građana. Većina bh. građana danas je u situaciji da jedva spaja kraj s krajem, posebice umirovljenici, piše Večernji list BiH.

Nepoštivanje mjera

Milosti prema građanima nemaju ni trgovci koji su dodatno "napuhavali" cijene unatoč ograničenjima te tako još i brže praznili novčanike stanovnika. Ekonomski analitičar Zoran Pavlović za Faktor je komentirao kako se određene visine marži osnovnih životnih namirnica i goriva ne poštuju. - To što su inspektori u RS-u odredili kazne od tri milijuna zbog nezakonitog podizanja marži na gorivo i 1,2 milijuna maraka u Federaciji BiH samo pokazuje kako trgovci nemaju milosti prema građanima. Kada vladaju nezakonita poskupljenja i inflacija, građani ne mogu znati je li to "napuhana" ili je realna cijena. U tom smislu država treba odrediti podzakonske akte u kojima će se definirati strože kazne ne samo u novcu nego i stavljanjem na te tvrtke crvene vrpce na kojoj će pisati "Porezna uprava" i tako će se znati koje su to tvrtke koje zavlače ruke u džepove građana - predlaže Pavlović. Prema njegovim riječima, kazna koju inspektori izreknu trgovcima ne znači ništa. - Kazne trgovcima ne znače ništa jer za jedan dan mogu zaraditi kaznu koju su platili za nezakonito podizanje marži. Inspekcijama treba proširiti ovlasti, odnosno da se u slučaju ponavljanja nezakonitog dizanja cijena takve trgovine i zatvore. Prvi put, primjerice, zatvaranje na sedam dana, u slučaju da se slučaj ponovi, onda za 15 dana te na kraju na mjesec. Tako će i građani znati koje su to tvrtke koje se nezakonito bogate - kazao je Pavlović, dodajući da inspektori ne trebaju samo kažnjavati trgovce jer i proizvođači nezakonito dižu cijene. - Inspektori bi trebali prvo provjeriti kod proizvođača zašto je tolika proizvodna cijena neke robe te, ako ne poštuju zakon, treba i njih kažnjavati kao i trgovce. Otkupna cijena za litru mlijeka je 80 feninga, a cijena litre mlijeka u trgovinama i do tri marke - istaknuo je Pavlović. Kako je istaknuo za Faktor, proizvođači i trgovci čak i u trenutačne cijene ugrađuju dodatni rast inflacije za koji predviđaju da će se dogoditi. - Svatko si želi osigurati dodatni novac ako bi u trendu poskupljenja i inflacije eventualno došlo do rasta cijena sirovina kako bi ih mogao kupiti. To nije dopušteno. Cijena proizvoda mora se formirati po cijenama po kojima su nabavljene sirovine. Zato tvrdim da se moraju provjeravati i proizvođači i trgovci - zaključio je Pavlović. Kada je pak riječ o konkretnom rastu cijena, riža je, primjerice, od listopada prošle godine do istog mjeseca ove godine poskupjela za 1 KM.

Zaustavljanje rasta

Za kilogram pšeničnog bijelog brašna u prosjeku se izdvajalo 0,60 KM više, a za litru mlijeka u tetrapaku 0,90 KM više. I meso se, također, u posljednjoj godini dana sve manje nalazilo na trpezama bh. građana, a razlog tomu su, naravno, poskupljenja. Junetina bez kosti lani je u listopadu stajala 14,40 KM, a ove godine u istom mjesecu 18,60 KM, što znači da je kilogram tog mesa skuplji za 4,20 KM. Ista količina svježe piletine, prema podacima Agencije za statistiku BiH, u prosjeku je poskupjela za 1,10 KM, kilogram svježe pastrve za 1,40 KM, kilogram svinjetine s kostima za 2,30 KM, kilogram tvrdokornog sira za 6,70 KM, dok je kilogram maslaca u godini dana poskupio za 7,20 KM. Kada je pak riječ o zaustavljanju inflacije, prema trenutačnim prognozama, to neće biti tako skoro, zaustavljanje bi se moglo dogoditi tek 2024. i 2025. godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?