Dragan Slipac

Imamo zakone, ali je problem u provedbi

slipac
Foto: VL FOTO
27.11.2013.
u 09:09

U domeni prevencije korupcije treba vršiti kontinuirano upoznavanje i educiranje javnog mnijenja s određenim zakonskim rješenjima

Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije u BiH dobiva sve veću ulogu u bh. društvu. Prema usvojenim zakonskim izmjenama dobiva određene ovlasti u oblasti sukoba interesa, a uskoro vjerojatno i u zaštiti uzbunjivača korupcije. Zamjenik ravnatelja Agencije Dragan Slipac će zajedno s ravnateljem i drugim zamjenikom po dužnosti biti član povjerenstva za odlučivanje o sukobi interesa u institucijama BiH.

Hoće li i kako Agencija moći odgovoriti na nove zakonske obveze vezane uz djelomičnu nadležnost nad pitanjem sukoba interesa?

Za obavljanje stručnih, administrativnih i tehničkih poslova iz mjerodavnosti povjerenstva predviđeno je da se utemelji ured povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa pri Agenciji. Sukladno tomu, Agencija ima obvezu u roku od 60 dana izmijeniti pravilnik o unutarnjem ustrojstvu, kako bi se uredila unutarnja organizacija i način rada ureda, te radna mjesta i opis poslova državnih službenika i zaposlenika. Praktično, Agencija treba zaključiti sporazum sa Središnjim izbornim povjerenstvom o preuzimanju trenutačno zaposlenenih u roku od 60 dana. U tom pogledu mi smo već obavili određene razgovore s predstavnicima SIP-a oko rješavanja pitanja preuzimanja djelatnika i predmeta. Kako su nas informirali predstavnici SIP-a, Odjel za sukob interesa, koji je trenutačno pozicioniran u Odjelu za pravne poslove i sukob interesa pri SIP-u, zapošljava osam djelatnika. Nadam se da neće biti posebnih poteškoća oko preuzimanja ovih djelatnika. Uvjereni smo da će Agencija moći pravodobno i na učinkovit način rješavati svoje obveze predviđene ovim zakonom. Međutim, svakako treba spomenuti i određene nepoznanice vezane uz spomenuti zakon, s obzirom na činjenicu da je, do donošenja ovih izmjena, SIP rješavao sukob interesa i na razini Federacije i Brčko Distrikta. Kakav će stav ovih razina vlasti biti prema ovim izmjenama, ostaje da se vidi. Od toga će, svakako, ovisiti i obujam poslova koje će Agencija u budućnosti morati obavljati, sukladno donesenom zakonu...

OSTATAK INTERVJUA PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU VEČERNJEG LISTA!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?