Problemi povrtlara

Hladnoća i oborine zadali brige proizvođačima presadnica

24.03.2018.
u 10:00

Učestale oborine i hladno vrijeme u drugoj polovini zime i početkom proljeća donijeli su probleme specijaliziranim proizvođačima presadnica povrća na čapljinskom području, piše Večernji list BiH. Iz Poljoprivredne zadruge “Sunce” u Nerezima ističu da se problemi očituju na dva načina, prvi je odgađanje preuzimanja presadnica, a drugi skok cijene goriva.

Dva načina

Odgađanje preuzimanja presadnica izravna je posljedica vremenskih prilika, točnije neprilika. Stalne oborine i hladno vrijeme prisilili su povrtlare na prolongiranje rokova sadnje. Međutim, to, s druge strane, proizvođaču presadnica stvara probleme zbog nagomilavanja sadnoga materijala.

- Imamo razumijevanja za naše kupce, ali i probleme jer zbog sadnica koje su trebale biti davno isporučene, nemamo prostora za sjetvu novih. To nam je usporilo proces i dovelo nas u situaciju da razmišljamo hoćemo li obustaviti primanje novih narudžbi - ističe Dragan Dadić, direktor Zadruge “Sunce”. Drugi problem je svima manje-više poznat, a riječ je o poskupljenju goriva, u slučaju grijanja plastenika to se ogleda u pokupljenu lož-ulja. U vrijeme preuzimanja prvih narudžbi koncem prve dekade prosinca cijena lož-ulja bila je 1,51 KM, a u međuvremenu je skočila za 25 feninga po jedinici, trenutačno je 1,76 KM za litru.

Iz Zadruge “Sunce” ističu da u sezoni koja je počela po jednim cijenama energenta, a nastavila po drugim, nisu u mogućnosti korigirati cijene.

- Mi smo svoju sudbinu vezali uz naše kupce, bez obzira na to što su nam cijene repromaterijala rasle, zadržali smo prošlogodišnju razinu cijena presadnica - ističu iz Poljoprivredne zadruge “Sunce” te dodaju da je pri takvim uvjetima sve teže poslovati.

Kasni sadnja

Uglavnom, želje ovoga proizvođača presadnica, kao, uostalom, i svih povrtlara juga Hercegovine, su razvedravanje i zatopljenje. Rasadničari bi se tako riješili nagomilane robe, dok bi proizvođači mogli obaviti planiranu sadnju koja ionako već kasni. Poljoprivredna zadruga “Sunce” Čapljina raspolaže uredsko-skladišnim prostorom od 400 m2 i obradivom površinom od 5000 m2. Uz ostalo, vrši usluge sijanja sjemena povrća u kontejnere i uzgoj presadnica povrća.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?