Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

HDZ BiH se dosljedno zalaže za provedbu svih presuda Europskog suda za ljudska prava

23. lipnja 2022. u 16:18 0 komentara 68 prikaza

Zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i članica Izaslanstva Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe (PSVE) Borjana Krišto sudjeluje na trećem redovnom godišnjem zasjedanju koje se održava od 20. do 24. lipnja u Strasbourgu.

Tijekom lipanjskog zasjedanja PSVE zastupnici raspravljaju o najnovijim izazovima za sigurnost u Europi i ulozi Vijeća Europe u suočavanju s tim izazovima kao i o ulozi političkih stranaka u jačanju različitosti i borbi za nerasističko društvo.

U okviru lipanjskog zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Europe održana je i sjednica Odbora za poštivanje obveza i angažmana zemalja članica Vijeća Europe (Monitorning odbor), a na čijem dnevnom redu je bila i Informativna nota o izbornom sustavu u Bosni i Hercegovini.

U okviru rasprave o informativnoj noti Krišto je kazala da je ona suprotna Općem okvirnom sporazumu za mir u BiH, Ustavu BiH kao i zakonima koje obrađuje jer stanje stvari u BiH u njoj nije prikazano na cjelovit i objektivan način.

U noti je izostavljena Odluka Ustavnog suda BiH o legitimnom političkom predstavljanju konstitutivnih naroda u Predsjedništvu i Domu naroda kao ključni element za reformu izbornog zakonodavstva, ali su zato svoje mjesto našli unitaristički stavovi čime je u potpunosti zanemarena činjenica da je BiH država tri konstitutivna naroda (Hrvata, Bošnjaka i Srba) i drugih građana koji u njoj žive, istaknula je Krišto.

Krišto je naglasila da HDZ BiH nije nacionalistička stranka jer se njeni dužnosnici dosljedno zalažu za provedbu svih presuda Europskog suda za ljudska prava i Odluka Ustavnog suda BiH iako se u informativnoj noti HDZ BiH naziva nacionalističkom strankom.

Obzirom da informativna nota o izbornom sustavu u BiH sadrži dosta netočnih informacija u svom sadržaju, Krišto je tajništvu Odbora direktno uputila primjedbe na dokument kako bi što realnije i objektivnije bilo prikazano stanje stvari u oblasti na koju se nota odnosi.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.