Obljetnica utemeljenja u Orašju

"HDZ BiH danas baštini sve od onih koji su omogućili da Hrvati ostanu i opstanu"

12.09.2020.
u 09:51

HDZ BiH u općini Orašje dao sve dosadašnje načelnike, a također i predsjednike županijske Vlade


Općinski odbor HDZ BiH Orašje danas je obilježio 30. obljetnicu svog utemeljenja i uspješnog djelovanja na ovim prostorima. Proslava velikog jubileja započela je kraj središnjeg Spomen obilježja u Orašju gdje su općinska i županijska izaslanstva, te predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, položili vijence i upalili svijeće u čast svim poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima i članovima HDZ BiH općine Orašje. Središnji dio obilježavanja jubilarne obljetnice, bila je svečana sjednica OO HDZ BiH i Općinskog odbora utemeljitelja HDZ BiH Orašje, održana u posebnim uvjetima pandemije koronavirusa i u prisutnosti ograničenog broja gostiju. Prisutnima su se obratili predsjednik OO HDZ BiH Orašje Stanko Vincetić, predsjednik ŽO HDZ BiH Posavina Đuro Topić, te predsjednici općinskog i županijskog odbora utemeljitelja HDZ BiH, Anto Martinović i Anto Mikić.  
                        

HDZ BiH najbolje organizirana stranka     
           
Na svečanoj sjednici je istaknuto kako su Hrvati Bosanske Posavine i Orašja iskoristili priliku za političke promjene, a prvi javni zbor HDZ održan je u Vidovicama, što je rezultiralo formiranjem inicijativnog općinskog odbora i ogranaka. Prva izborna - konstituirajuća sjednica OO HDZ BiH Orašje održana je na današnji dan 1990.godine u O.Luci, a za predsjednika je izabran prof. Pavo Kobaš iz Vidovica.



U svojoj čestitki predsjednik OO HDZ BiH Orašje Stanko Vincetić naglasio je kako je HDZ BiH najbolje organizirana i ustrojena stranka u odnosu na druge. –Sve što danas činimo, baštinimo od onih koji su u prvim danima pokazali spremnost i hrabrost i omogućili da Hrvati ostanu i opstanu na ovim prostorima, rekao Vincetić i zahvalio utemeljiteljima stranke na svemu što su učinili do danas. Premijer Vlade PŽ ujedno i predsjednik ŽO HDZ BiH Posavina Đuro Topić je naglasio kako je ovo velika obljetnica za HDZ BiH, čak i za hrvatski narod, jer podsjeća Hrvate ovoga kraja na početak demokratskih procesa na području općine Orašje i PŽ, kao i na hrabrost utemeljitelja da ovaj narod i područje usmjere u demokratske procese. –Drago mi je da smo se okupili s našim utemeljiteljima da podržimo snagu i jedinstvo stranke i da se nosimo s aktualnim  izazovima.  Moramo potvrditi opredijeljenost da ćemo se zalagati za jednakopravnost hrvatskog naroda, te izmjenu izbornog zakona, što će biti naša vodilja u budućnosti, naglasio je predsjednik Topić.
                                

Zahvalnost Republici Hrvatskoj

Anto Mikić predsjednik županijskog odbora utemeljitelja HDZ BiH na početku se prisjetio vremena rada u tajnosti kada su po kućama tražili ljude da budu članovi stranke. –„Narod je tada pokazao što nosi u srcu, da želi hrvatsku slobodu i hrvatsku riječ“, kazao je Mikić i poručio mladima da nastave trasiranim putem, uz želju da Hrvati dobiju svoju izbornu jedinicu, javlja Vecernji.ba. Anto Martinović iz Ugljare predsjednik OO utemeljitelja HDZ BiH Orašje je podsjetio na  prisutne u dvorani hotela Navis na vrijeme formiranja stranke. 

– Moramo zahvaliti Republici Hrvatskoj na iznimno velikoj pomoći bez koje danas Hrvati ne bi opstali na svojim vjekovnim ognjištima, a povjesničarima bih poručio da trebaju s više hrabrosti pisati o vremenu u kojem su očuvani ovi krajevi, rekao je Martinović. Govoreći o snazi i ustrojstvu stožerne stranke Hrvata, tijekom sjednice je naglašeno kako je HDZ BiH u općini Orašje dao sve dosadašnje načelnike, a također i predsjednike županijske Vlade.                                                                                                 

Komentara 1

Smiljan Šokić
15:15 12.09.2020.

Perica Dujmenović Smiljane ima li razlike, HDZ iz vremena kada si ga ti osnivao i ovog današnjeg? Je li se u toj stranci šta promijenilo? 2 · Odgovor · 2 h Smiljan Šokić U teškim vremenima smo donijeli promjene. Glavamjene. Glava nam je u, nazovi miru, bila svaki dan u torbi. Svi mi osnivači (pobunjenici) bi trebali biti ponosni na to vrijeme i ljude koji su također rizikovali. Ljudi su nudili sebe: duševno i materijalno , i to sve za promjene. Sad tek vidim da je i među nama bilo različitih. Velika većina je težila demokraciji, slobodi riječi i djela; ali ipak, tek sad zaključujem, da je bilo dio licemjera, "proračunatih "domoljuba", pa čak i teških neprijatelja. Ee ovi zadnji, postadoše prvi. Ujediniše se i sa crnim i crvenim vragom da bi bogovski živjeli. Prepoznati će se oni. Na karikaturama ih prikazuju sa jednom rukom na srcu, a drugom u tuđem (narodnom) džepu. Sve što smo mi iz bivšeg sustava potjerali i smijenili, ONI su vratili. Ponekad mi se čini da smo još u bivšem sustavu. Promijenili se samo simboli. Način i vladanje je ostalo isto. Konačno da odgovorim na tvoj upit jednom rečenicom: PONOSAN SAM NA OSNIVAČE I LJUDE U PROMJENAMA. PONOSAN SAM NA TADAŠNJI HDZ, ALI ZA OVAJ HDZ ME SRAMOTA.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije