Havel: "Sjajna je stvar da BiH i Hrvatska grade dobre odnose s Izraelom"

12.05.2023.
u 15:33

Predavanjem ‘‘Političko-teološko zbližavanje Crkve u Europi i Židova nakon holokausta‘‘ u petak je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru (SUM) završeno obilježavanje Tjedna Europe. 

Predavač je bio Boris Havel, profesor sa Sveučilišta u Zagrebu i stručnjak za međunarodne odnose, politiku i povijest Bliskog istoka, koji je govorio o kršćansko-židovskim odnosima i napretku do kojih je došlo u njima, kao i o metodologiji istraživanja tih odnosa, ali i nizu pozitivnih idogađaja koji služe na ohrabrenje za daljnju pozitivnu izgradnju navedenih odnosa.

Osvrnuo se i na pitanje o kršćansko-židovskim odnosima kroz povijest.

- To je kompleksno pitanje, ali ono što mogu ukratko reći da ti odnosi kroz povijest idu naprijed, nikada nisu bili dobri kao što su danas, a da se zaključiti i da će u budućnosti biti bolje – smatra profesor s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

- Izraelska država je nastala kao odgovor jednim dijelom na stradanja židovskog naroda, iako je cionizam stariji od toga. Židovski narod je kroz holokaust naučio da je jedini način kako bi opstao taj da sam napravi svoju državu, koja bi štitila njegove interese, kulturu, vjeru, ali poglavito njegovu sigurnost. To se posebno vidi u posljednje vrijeme gdje su džihadističke skupine iz Pojasa Gaze ispalile preko 800 projektila na civilna naselja i gradove gdje je bilo mrtvih i ranjenih. Zamislite što bi se dogodilo s Izraelom da nisu vojno sposobni obraniti svoju državu – smatra Havel.

On naglašava kako je Iran i njegovi nuklearni planovi posebna prijetnja Izraelu, ali i Europi, ali da vjeruje kako će se Izrael znati nositi s time.

Dao je i svoje viđenje koliko je Izrael bitan na globalnoj mapi, posebno na području jugoistočne Europe, gdje se nalaze BiH i Hrvatska.

- Izrael je jako bitan, od njega se ima puno toga za naučiti. Izrael je zemlja partner, prijateljski nastrojena prema svakome tko želi biti prijatelj s njom i ono što je sjajna stvar da i Hrvatska i BiH grade dobre odnose s Izraelom. Volio bih da se to produbljuje i nastavi – zaključio je Havel.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?