savjet

Gutljaj koji će “srediti” proljetni umor i izbaciti toksine

asda
21.03.2017.
u 16:17

Dolaskom proljeća tradicionalno čistimo dom i pročišćujemo vlastito tijelo – treba se riješiti balasta nakupljenog tijekom zime, piše Zadovoljna.hr. 

Učinite to na jednostavan i ukusan način: spojite devet superhranjivih sastojaka u zeleni smoothie koji će iz organizma izvući štetne tvari, a napuniti vas zdravom energijom.

Proljetni smoothie napunit će vas energijom.

1. Korijandar je diuretik koji “izvlači“ iz tijela suvišnu tekućinu i štetne tvari. Ova aromatična biljka obiluje esencijalnim uljima koja potiču želučane sokove, te djeluje protuupalno.

2. Limun je također prirodni diuretik nezaobilazan u detoksikaciji – odlično pročišćuje jetru, potiče probavu i održava povoljnu kiselost (pH) organizma. Limun je bogat vitaminom C, kalijem, kalcijem i magnezijem koji jačaju imunitet te pomažu protiv alergija.

3. Zeleno lisnato povrće (matovilac, kelj, špinat, blitva, raštika, zelena salata) izvrstan je dodatak smoothiejima jer sadrži obilje vitamina A i C te minerala: željeza, magnezija, kalija, kalcija…

4. Avokado obiluje nezasićenim masnim kiselinama koje su važne za zdravlje srca i krvnih žila. Također je dobar izvor vitamina B i E te kalija.

5. Ananas se ističe obiljem vitamina C i B, kao i minerala mangana koji je u organizmu važan za proizvodnju energije i detoksikaciju. Ananas je bogat i bromelainom, enzimom koji pospješuje probavu.

6. Krastavac je riznica vitamina A, C i K (vitamin K važan je za čvrstoću kostiju i dobru krvnu sliku), a od minerala u obilnim količinama sadrži kalij te molibden, koji potiče metabolizam. Probajte i napitak od omiljenog začina uz koji će se kilogrami lakše topiti.

7. Đumbir je bogat mineralima (kalij, magnezij, bakar, mangan) kao i vitaminom C. Sadrži obilje takozvanih fitonutrijenata, među kojima je gingerol koji potiče probavu i cirkulaciju te djeluje protuupalno.

8. Zeleni čaj bogat je polifenolima među kojima se ističu katehini – moćni antioksidansi koji štite tjelesne stanice od oštećenja i bolesti. Brojna istraživanja pokazala su da zeleni čaj smanjuje rizik od raka i srčanih bolesti. Isprobajte i napitak bez kojeg ne može Catherine Middleton.

9. Med sadrži više od 300 hranjivih tvari korisnih za organizam. Među njima su brojni minerali, vitamini, aminokiseline, enzimi… Birajte domaći med, a izbjegavajte onaj koji je industrijski prerađen.

Sastojci za proljetni smoothie:

– 1 šalica ohlađenog zelenog čaja
– 2-3 grančice lišća ili 1 žličica sjemenki korijandra
– 1 šalica nasjeckanog zelenog lisnatog povrća po izboru
– 1 šalica narezanog krastavca
– 1 šalica narezanog ananasa
– svježe iscijeđen sok 1 limuna
– 1 žlica naribanog svježeg đumbira
– ½ avokada

Priprema: 

Stavite sve sastojke u blender i dobro usitnite u glatku smjesu. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije