Reportaža iz Gruda

'Grudsko more' uranilo! Ide se preko alternativnih pravaca, a tek je prosinac...

grudski otok
Grude.com
13.12.2020.
u 09:15
Znak za zabranu prometa preko Musinca u općini Grude posljednji put bio je postavljen 23. ožujka 2018. godine, s tim da je razina vode bila manja nego danas, 12. prosinca. Prošle godine je 6. siječnja bio Musinac pod vodom.

I upravo to mještane Otoka, naselja na samom jugu u MZ Grude Centar, najviše brine. Jer sad još nije ni klimatološka zima, a putni pravac preko Musinca već je presiječen. Potrebno je opet staviti znak zabrane upravo da netko ne bi krenuo ovim putem, pišu Grude.com.

Foto: Grude.com

Ovo naravno, nije najgore u svemu. Na Zutića putu, drugom putu prema središtu Gruda već sad je 40-ak centimetara vode što znači da i taj putni pravac u suštini nije prohodan, iako još ima pustolova koji ga prijeđu. Danas je voda oko Otoka djelovala kao atrakcija jer rijetki se sjećaju da je u prosincu ovolika razina vode bila.

Ono što dodatno zabrinjava je i činjenica da je voda već sada u razini pešijske Ćuprije, trećeg putnog pravca od Otoka prema samom središtu. Zasad, najbolje se drži izlazak na glavnu cestu preko Pocrta.

Foto: Grude.com

Mještani se pak nadaju stabilizaciji vremenskih prilika, što je i najavljeno za iduće dane pa bi se situacija trebala normalizirati, no pitanje je dokad.

Foto: Grude.com

Kod obiteljske kuće Miloš gdje smo nakratko zastali, domaćin koji je još ranije napravio "zečji nasip" da mu voda ne uništi poljoprivredne kulture koje rastu tijekom godine prisjeća se pokojnog oca koji je govorio da je vode bilo duž cijelog područja, do čarapuških kuća (dio naselja Pešija), ispod glavne ceste u MZ Grude Centar. Sa sugovornikom novinari portala Grude.com spominju i staru izreku "povijest se ponavlja" pa tako i ovo što se ne događa ne iznenađuje previše jer je ovo godina kad nas stvarno više ništa ne bi trebalo iznenaditi pa ni to da raste razina vode kao u onim vremenima.

Foto: Grude.com

Ante Čelan Gaganić, imotsko-bekijski kroničar zapisao je sve pučke izreke o vremenu, a jedna kaže: Blatan prosinac – blatna sva iduća godina. Nadamo se da ipak neće biti tako. Međutim, zapisao je još jednu, a koja se odnosi na kišan prosinac bez leda. Ona glasi: U prosincu toplota, u siječnju mrzlota.

Foto: Grude.com

Hoće li tako biti ostaje nam za vidjeti, a ono što sada vidimo nije dobro. Iako su kroz godine pravljeni alternativni pravci, jasno je da prema Otoku treba dugoročno riješiti problem putne komunikacije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije