Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Grlić Radman: Ustav BiH jasno propisuje konstitutivnost

10. rujna 2021. u 11:16 2 komentara 446 prikaza
Gordan Grlić Radman
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman izjavio je kako Željka Komšića Hrvati nisu izabrali u Predsjedništvo BiH, ocjenjujući da su njegove izjave rezultat straha od gubitka fotelje zbog izmjena Izbornog zakona. Komšić je gostujući sinoć na Federalnoj televiziji usporedio ministra Grlić-Radmana sa srbijanskim ministrom obrane Aleksandrom Vulinom.
"Željko Komšić i dalje ne shvaća da u tročlanom BiH-Predsjedništvu ne zastupa hrvatski narod, iako se tako predstavlja. Njega na to mjesto nije izabrao hrvatski narod. Nadalje, Komšićeva percepcija demokracije ne odgovara duhu vremena. A, njegove prijetnje posljedicama Visokom predstavniku, potvrđuje tu činjenicu", stoji u pisanoj izjavi Grlić-Radmana za Večernji list BiH.  
Dodao je kako Komšić ne može izigravati Daytonski sporazum.
"BiH treba funkcionalna rješenja, a ne probleme. Komšić, naravno, ima pravo na drugačije mišljenje, ali nema pravo izigravati Ustav i Daytonski sporazum dok god je on na snazi. Jer, Daytonski sporazum je međunarodno pravo. To su temelji međunarodnog poretka i demokratskog sustava", naveo je.
Šef hrvatske diplomacije ocijenio je kako Komšićeva usporedba s Vulinom predstavlja izraz straha od gubljenja pozicije nakon izmjena Izbornog zakona kako bi se prestalo s preglasavanjem Hrvata.
"Kao ministar vanjskih poslova zemlje supotpisnice Daytonsko-Pariškog sporazuma inzistiram na poštivanju njegovih temeljnih odrednica, kao i Ustava BiH. U njima je stipulirana konstitutivnost triju jednakopravnih naroda i ostalih građana. I, zbog te činjenice, mene kao legalista, Komšić uspoređuje s osobom koja ima zabranu ulaska u Republiku Hrvatsku - zemlju članicu EU i NATO-a. No, to više govori o Komšiću nego o meni. Jer, njegov strah od gubitka položaja, nužnom promjenom Izbornog zakona koja bi eliminirala sve oblike diskriminacije i nejednakosti, a osigurala jednakopravnost i ustavnu konstitutivnost, sve je vidljiviji i jači je od njegove obveze poštivanja demokratskih načela", izjavio je ministar vanjskih i europskih poslova BiH Gordan Grlić Radman.

  • lokve:

    Takođe i propisuje kako se bira predsjedništvo čitaj kako piše a ne kako zamišljaš: iz FBiH se biraju dva člana predsjedništva Bošnjak i Hrvat ..... Sve je po ustavu i zakonu Vulinu.

  • I ja tebi:

    Po Ustavu i zakonu ja da Hrvati biraju svog a muslimani svog a ne da muslimani biraju dvojicu članova predsjedništva . Sve dok ne shvatite da problem leži ko vas muslimana problem se neće moći rješiti pa vi nastavite .