Žepče

Građani preporučili prioritete za napredak u općini

05.11.2015.
u 12:00

Projekt financirala Europska unija iz sredstava IPA i trajao je 10 mjeseci

Udruga za održiv razvoj "Uzor" Žepče završila je još jedan projekt u nizu do sada uspješno realiziranih koji su namijenjeni razvoju demokratskih procesa u lokalnim zajednicama s uključenjem MZ u procese odlučivanja, piše Večernji list. Projekt "Zajedno za održivi razvoj ruralnih područja" se provodio u sklopu projekta "Jačanje lokalne demokracije LOD IV", a financirao ga je EU iz sredstava IPA. Realizacija projekta je počela sredinom veljače, a trajao je do sredine studenoga tekuće godine. U razdoblju od 10 mjeseci provedene su brojne aktivnosti na jačanju kapaciteta u mjesnim zajednicama općine Žepče. Odabrano je 12 MZ, i to Orahovica, Hrastuša, Preko, Papratnica, G. Lovnica, Goliješnica, G. Ozimica, D. Ozimica, Rakovica, Ciglane, Bljuva i Želeća. S predstavnicima mjesnih zajednica realizirano je pet radionica, jedan seminar, provedena obuka iz informatike na kojoj je sudjelovalo 15 osoba iz mjesnih zajednica koje su na kraju obuke dobili certifikate, napravljene su e-mail adrese mjesnih zajednica s ciljem da se ubrza protok informacija na relaciji Općina-Mjesna zajednica-građani, postavljene su oglasne ploče te određen broj znakova putokaza s nazivima mjesnih zajednica, što je nedostajalo kod većine projektom obuhvaćenih mjesnih zajednica. Jedna od značajnijih aktivnosti bilo je ispitivanje građana u projektnom području koje je obuhvatilo 810 ispitanika, a sama anketa realizirana je slučajnim odabirom građana od anketara u ciljanom području, vodeći računa o spolnoj i dobnoj strukturi, kao i o njihovu obrazovanju i socijalnom statusu.

Prema riječima predsjednika Udruge Dragana Janko, ova anketa je značajna jer do sada nisu vršena nikakva istraživanja ovoga tipa. - Anketa je provedena s ciljem istraživanja sudjelovanja građana u donošenju odluka, a na osnovi dobivenih rezultata je izrađena analiza potreba građana općine Žepče koja je uručena načelniku općine i predsjedatelju OV u cilju poduzimanja određenih radnji s ciljem popravljanja postojećeg stanja, kaže Janko. Jedna od završnih aktivnosti projekta bila je završna konferencija na kojoj je dodijeljena donacija uredskog materijala za svih 12 mjesnih zajednica koje su sudjelovale u projektu. Završna konferencija je održana uz nazočnost općinskog načelnika Mate Zovke, predsjedatelja OV Muhameda Jusufovića, zastupnika u Skupštini ZDŽ i Domu naroda FBiH Damira Jukića, predavača Ružice Jukić Ezgeta, tajnika u Ministarstvu pravosuđa i uprave u ZDŽ, pomoćnika načelnika općine Žepče Ilije Barešića, koordinatora za LOD IV općine Žepče, zapovjednika Vatrogasne postrojbe Žepče Zorana Martinovića, te predstavnika Razvojne agencije i 12 MZ koje su sudjelovale u projektu. Predsjednik Udruge Dragan Janko naglasio je kako je ovo drugi projekt koji je namijenjen mjesnim zajednicama u općini Žepče i kreiranju modela podrške njihovu razvoju. U pripremi je i treći projekt koji će obuhvatiti preostale mjesne zajednice koje do sada nisu bile uključene, a imaju želju aktivno sudjelovati u projektima Uzora.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?