Naslovnica Vijesti

Građani BiH vjerojatno će ponovno ostati bez knjižica za izradu putovnica

02. rujna 2017. u 21:45 0 komentara 120 prikaza
putovnice

Proteklih mjeseci se dosta u medijima govorilo o problemu nabave knjižica za putovnice, za koji je već tada bilo jasno da će najveću štetu zbog inertnosti vlasti i nadležnih institucija trpjeti građani. Agencija za identifikaciju dokumenata, evidenciju i razmjenu podataka, ponovno bi mogla dovesti građane u situaciju da ostanu bez putnih isprava zbog nedostatka knjižica, kazali su iz Transparency Internationala BiH (TI BiH), piše Večernji list BiH.

Nepoštivanje procedura...

Glasnogovornica TI BiH Ivana Korajlić podsjeća da Agencija već nekoliko puta poništava natječaj te da bi i u slučaju provođenja, kada bi sve prošlo regularno, bilo upitno hoće li biti dovoljno knjižica za putovnice i hoće li se procedure moći ispoštovati. Osim Korajlić, i ministar financija i riznice BiH Vjekoslav Bevanda upozorio je na problem vezan uz nabavu. Kazao je da je natječaj pao već šest puta i da bi mogao pasti još jednom te da IDDEEA ne nudi rješenje niti je odgovorila što će uraditi kako građani ne bi ostali bez putnih isprava, te kako bi se izbjegle krame koje se javljaju svaka tri mjeseca. Dodao je i da neki ministri već znaju tko se žalio na natječaj, ali i što u žalbi piše. - Čini mi se da je u posljednje vrijeme preveliko poigravanje ovom institucijom, ali i politika je ušla preduboko u ovu temu - istaknuo je Bevanda. Osim navedenoga, upozorio je i da IDDEEA predlaže da se nabava knjižica za putovnice izuzme iz procesa javnih nabava, iako je riječ o vrijednosti od 60 mil. KM. Kako piše Dnevni avaz, zbog nelegalnih radnji IDDEEA se našla pod budnim okom Agencije za zaštitu osobnih podataka BiH. Ne gubeći vrijeme, koje je za IDDEEA-u očigledno novac, odlučili su prodavati po cijeni od 3 KM osobne podatke građana komercijalnim bankama. Prema riječima ravnatelja ove agencije Petra Kovačevića, inspekcija je zatražila da u IDDEEA-i pripreme popis kome su sve omogućili pristup osobnim podacima.

Trenutačni ugovor

Trenutačni ugovor s dobavljačem važeći je do ožujka 2018. IDDEEA BiH uskoro će opet pokrenuti otvoreni natječajni postupak nabave knjižica za putne isprave, potvrdio je u nedavnom razgovoru za Večernji list Branimir Gojković, glasnogovornik ove agencije. - Nedavno smo potpisali novi natječaj za razdoblje nakon ožujka 2018. s predviđenim vremenom na četiri godine, no, dvije tvrtke su uložile žalbe, tako da je drugostupanjsko tijelo poništilo natječajnu dokumentaciju te ćemo uskoro raspisati novi natječaj, kazao je Gojković. U nedavnom razgovoru doznali smo i koliko je putnih isprava u postupku izrade te koliko ih se čeka. U postupku izrade bilo je ukupno 10.075 putnih isprava, a budući da je trenutačno stanje normalizirano kada je riječ o izradi, čeka se od 20 do 25 dana, koje je inače u zakonskom okviru od 30 dana. U slučajevima da se preda zahtjev u inozemstvu, u našem diplomatsko-konzularnom predstavništvu rok čekanja za izradu je nešto dulji, oko 60 dana, kazao nam je u razgovoru Gojković, dodavši kako je trenutačna cijena izrade putovnice 50 KM. No, hoće li ostati ista, ovisi o idućim ugovorima koji budu potpisivani s isporučiteljima, kada će se vršiti i procjena financijskih implikacija.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.