sarajevo

Federalni zavod za poljoprivredu Sarajevo akreditirao 221 dodatnu metodu ispitivanja

16.09.2019.
u 14:20


Izvoznicima voća i povrća znatno olakšan pristup međunarodnim tržištima i povećana zaštita domaćeg tržišta

Federalni zavod za poljoprivredu je akreditiran da proširi broj metoda ispitivanja ostataka pesticida u voću i povrću, te će sada izvoznici voća i povrća značajan dio ispitivanja neophodnih za izvoz moći obaviti i u BiH, čime će ostvarivati značajne financijske uštede i lakši pristup međunarodnim tržištima.

Do sada je Federalni zavod za poljoprivredu vršio ispitivanje ostataka 26 vrsta pesticida u voću i povrću s visokim sadržajem vode akreditiranim metodama, što je bilo malo i nedovoljno za potrebe unutarnje kontrole tržišta, kao i za potrebe proizvođača/izvoznika. U suradnji s Projektom unapređenja poslovne klime i pristupa tržištima (ICAM), koji provodi Međunarodna financijska korporacija, članica Grupacije Svjetske banke, uz financiranje Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, Federalni zavod za poljoprivredu Sarajevo je provelo izgradnju tehničkih i laboratorijskih kapaciteta u skladu s EU standardima, što je rezultiralo usvajanjem nove 221 metode ispitivanja ostataka pesticida u voću i povrću, te njihovom akreditacijom kod Instituta za akreditiranje Bosne i Hercegovine (BATA). 

Povećanje broja laboratorijskih ispitivanja domaće laboratorije se usklađuju sa sistemom organizacije laboratorija u EU, što je od presudne važnosti za uspostavljanje osnovne infrastrukture kvaliteta koju svaka država mora imati. Nadalje, smanjuju se troškovi i olakšava izvoz hrane iz BiH, povećava mogućnost inspekcijskih kontrola i nadzora tržišta u cilju zaštite potrošača u BiH, što unapređuje ukupne kapacitete države za uspješno provođenje već usvojenih propisa koji su u velikoj mjeri usklađeni s EU-om, ali trenutno se ne primjenjuju pravilno zbog nedostatka akreditiranih laboratorijskih kapaciteta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije