Šest mjera jačanja konkurentnosti

Federacija ulaže 10 milijuna maraka u modernizaciju poljoprivrede

05.05.2021.
u 07:30

Pravo na potporu imat će klijenti koji su izvršili kupnju poljoprivrednih strojeva i priključnih uređaja, klijenti koji su izvršili kupnju opreme za biljnu ili stočarsku proizvodnju, kao i oni koji su izvršili kupnju visoko kvalitetnih rasplodnih grla stoke od pravnih osoba s prostora BiH ili iz uvoza

Modernizacija, odnosno nabava poljoprivrednih strojeva nove generacije, uvođenje novih tehnologija koje bi trebale voditi produktivnijoj i učinkovitijoj proizvodnji, kao i gradnja te opremanje novih objekata za konkurentniju preradu vizija je domaće poljoprivrede kojoj je prijeko potreban financijski input kako bi uhvatila korak s visokim standardima EU-a, piše Večernji list BiH.

Ove godine u Federaciji BiH dobre su vijesti što je osigurano 10 milijuna maraka za potporu investicijama u sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije preko Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, a namjena sredstava kreće se od ulaganja u strojeve do investicija u nove objekte. Odluku o osiguranju ovoga iznosa pozdravljaju iz Seljačkog saveza Federacije BiH te ističu kako su novčane potpore za investicije najvažniji oblik ulaganja za domaću poljoprivrednu proizvodnju

Kategorije ulaganja

Uvidom u program novčanih potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju vidljivo je kako će se ovih 10 milijuna KM raspodijeliti na nekoliko iznimno značajnih investicijskih kategorija.

Pravo na potporu imat će klijenti koji su izvršili kupnju poljoprivrednih strojeva i priključnih uređaja, klijenti koji su izvršili kupnju opreme za biljnu ili stočarsku proizvodnju, kao i oni koji su izvršili kupnju visoko kvalitetnih rasplodnih grla stoke od pravnih osoba s prostora BiH ili iz uvoza. Istodobno, pravo na potporu imaju klijenti koji su izvršili izgradnju ili proširenje građevinskih objekata u funkciji poljoprivredne proizvodnje ili prerade poljoprivrednih proizvoda za koje posjeduju građevinsku dozvolu, odnosno njihovo opremanje.

Ova mjera obuhvaća izgradnju i opremanje staklenika ili plastenika za koje nije potrebna građevinska dozvola. Pravo na potporu imaju klijenti koji su izvršili legalizaciju postojećih stajskih i drugih objekata u funkciji poljoprivredne proizvodnje te su pribavili građevinsku dozvolu. U sklopu mjere bila bi podržana i dogradnja postojećih ili izgradnja pomoćnih objekata za odlaganje biološkog otpada i uklanjanje zagađenja koje nastaje kao posljedica proizvodnoga procesa, u skladu s građevinskom dozvolom.

Ova mjera obuhvaća i troškove izgradnje postrojenja za pretvaranje biološkog otpada u obnovljive izvore energije i proizvodnju energije iz drugih obnovljivih izvora za potrebe poljoprivrednih gospodarstava.

Financiranje troškova

U svim ovim primjerima bit će financirano do 30% vrijednosti prihvatljivih troškova investicije. Istodobno, istovrsni projekti predmet su financiranja posredstvom kreditne linije Razvojne banke Federacije BiH, u čemu Federalno ministarstvo poljoprivrede sudjeluje svojim grantom od 2,000.000 KM, iz čega će biti financirano do 25% vrijednosti prihvatljivih troškova investicije.

Navedimo i kako se nerealizirani projekti klijenata iz program potpora za 2012. godinu nastavljaju obrađivati te je za ove namjene planirano izdvojiti najmanje 2,000.000 KM. Ulaganje u investicije, odnosno modernizaciju materijalno-tehničkih sredstava ključni je segment jačanja konkurentnosti bosanskohercegovačkog sela, pred kojim stoji niz izazova na globaliziranom tržištu.•

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije