studija otkrila

Evo s koliko ćete točno godina na licu vidjeti da starite

Starenje
Thinkstock
10.03.2017.
u 20:50

Znanstvenici se slažu kako je najbolje vrijeme da počnete koristiti proizvode s antioksidansima, poput vitamina C, vitamina E, ekstrakta zelenog čaja i voćnih kiselina, početkom ili sredinom 20-ih godina

Starenje je neizbježno, s vremenom postane vidljivo i to je sasvim u redu. No, kad se to zapravo događa? U kojoj dobi počinjemo vidljivo stariti? Razlikuje li se starenje od osobe do osobe i o čemu to ovisi? Znanstvenici imaju odgovore na gotovo sva pitanja koja trenutno možete zamisliti.
“Nekad smo mislili da je sve sjajno do 35. godine, kada se svi kožni procesi počnu usporavati. Ali to nismo pronašli ovom istraživanjem. Zapravo, različiti procesi promjena u stanicama događaju se svako desetljeće, a onda počnete uviđati ukupne promjene i efekte”, objašnjava glavna znanstvenica Olay-a, Frauke Neuser.
Nakon što su analizirali gene više od 200 žena različitih etniciteta u periodu od dvije godine, znanstvenici koji su provodili ovu studiju uspjeli su otkriti pet različitih staničnih procesa koji se usporavaju ili nestaju u pet različitih perioda života. Prvi proces smanjenja je smanjenje produkcije prirodnih antioksidansa, a to se događa u 20-im godinama, piše Net.hr.

Studija daje uvid u promjene koje se događaju u svakom pojedinom desetljeću

“Uvijek smo mislili da je u 20-ima dovoljno vlažiti kožu i koristiti kreme sa zaštitnim faktorom, ali ovi novi podaci pokazuju da je koža tada već podložna oštećenjima i oksidativnim stresorima”, objašnjava Neuser. I znanstvenici se stoga slažu kako je najbolje vrijeme da počnete koristiti proizvode s antioksidansima, poput vitamina C, vitamina E, ekstrakta zelenog čaja i voćnih kiselina, upravo po završetku studija (početkom do sredine 20-ih godina).
Kada se metabolizam usporava, u 30-im godinama, usporava se i bioenergija kožnih stanica, koja potiče proizvodnju kolagena, aktivira procese oporavka i pomaže apsorbirati i procesuirati sastojke koji dolaze u doticaj s našim licem. “Kad se bioenergija smanji, vaša koža kao da postaje umornija i više nije u potpunosti aktivna”, objašnjava Alexa Kimball, profesorica dermatologije i glavna voditeljica ove studije. A ona tvrdi kako je ključni sastojak za oživljavanje stanica i cjelokupnog metabolizma niacinamid, poznatiji kao vitamin B3, koji dokazano povećava razine kožne bioenergije.
U 40-ima, starenje kože zaista uzima maha. I tu se radi o kompleksnom procesu u kojem se prirodni životni ciklus kožnih stanica zaustavlja i može utjecati na izgled lica i kože na mnoge načine. U ovom periodu, proizvodi za njegu kože poput retinola, glikolne kiseline i peptida postaju iznimno važni, zato što, prema tvrdnjaka plastične kirurginje Michelle Yagoda, oni potiču procese rada stanica koje se odjednom ulijene.
U periodu kada žene ulaze u menopauzu (prosječna dob je 51 godina), funkcije kožnih barijera se smanjuju, što kožu čini suhom i zbog čega ne može dugo ostati dovoljno hidratizirana. Zatim, u 60-ima, svi ovdje spomenuti procesi starenja dramatično se ubrzavaju. Ali, postoji i dobra vijest. Prema riječima istraživača sa Sveučilišta McMaster u Hamiltonu (Ontario), aerobne vježbe poput bicikliranja ili laganog jogginga dva puta tjedno, pomažu transformirati proteinsku strukturu kože kod osoba starijih od 65 godina, što pomaže da im koža izgleda mlađe.

Koja je to točka života kada sve ove promjene postaju vidljive na našim licima?

No, nakon što smo prošli sve promjene koje nam se u određenom periodu života događaju na koži, sigurno vas i dalje zanima kad se događa onaj trenutak kada te promjene zapravo postaju vidljive.
Stručnjaci tvrde kako to ovisi o rasi, ali i o načinu života svake pojedine osobe. Za bjelkinje, promjene postaju vidljive otprilike u 30-im godinama života. “To je ono vrijeme kada se pojavljuju linije na čelu i oko očiju, kada koža postaje manje elastična i kada su sve vidljivje tamne mrlje i ispucale kapilare nastale izlaganjem suncu”, objašnjava Yagoda.
Žene tamnije kože promjene počinju uviđati kasnije, s 40 godina. “Afro-amerikanke, u prosjeku, stare 10 godina kasnije od bjelkinja, barem prema podacima naše studije, a to se ne odnosi samo na vidljivost tih promjena na licu, već i na temeljnu ekspresiju gena”, tvrdi Kimball.
No, znanstvenici u ovoj studiji nisu se previše iznenadili saznavši da neke žene izgledaju čak i 10-ak, pa i više godina mlađe nego što zapravo jesu. “Neke su žene imale 60 godina, a izgledale su kao da imaju 39”, kaže Neuser. I iako ih ta činjenica sama po sebi nije previše iznenadila, pronašli su značajnu sličnost genske ekspresije kod žena koje su izgledale mlađe nego što zaista jesu. Njihova se koža uspijevala robusno obnoviti tijekom desetljeća, pa se smanjenje količine antioksidansa, koje se obično događa u 20-ima, kod njih još uvijek nije dogodilo ni u 50-ima.
A kome ove žene mogu zahvaliti na tome? Mogu li hvaliti svoj DNA ili pak svoj stil života? Znanstvenici vjeruju kako je i jedna i druga strana pomalo zaslužna, a buduće će se studije pozabaviti otkrivanjem koji su faktori najzaslužniji, piše Marie Claire. Je li ovdje riječ o izlaganju UV zrakama, prehrani ili sveukupnoj njezi kože, otkrit će daljnje studije.

Ne možete očekivati čuda u 60-ima ako cijeli život pravilno ne njegujete svoju kožu

Yagoda, ipak, vjeruje kako je 80 posto starenja uzrokovano životnim stilom. Stoga predlaže spavanje između sedam i osam sati tijekom noći, prehranu bogatu proteinima koji koži daju potrebne tvari da se ponovno izgrađuje te konzumaciju velikih količina vode, kako bi ostali hidrirani i izvana i iznutra. Također, ako vam je to potrebno, doktorica preporuča i uzimanje dodataka prehrani koji sadrže peptide, amino kiseline kao što je kolagen te biotin, kako biste nadoknadili nutrijente koje gubimo starenjem.
Također je važno koristiti kvalitetne i pravilne proizvode za njegu kože, čak i ako oni neće učiniti čudo i s 50 vas učiniti 30 godina mlađima. No tu je važna dosljednost. “60-godišnja žena koja nikada nije ništa poduzimala za svoju kožu i odjednom odluči kupiti kremu od 200 dolara, jednostavno neće dobiti isti rezultat kao netko tko je cijeli život i u ranijim fazama života redovito brinuo o svojoj koži”, objašnjava kozmetički dermatolog Paul Jarrod Frank, piše Net.hr.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?