ŽELE KONTROLU

Europska unija danas pooštrava pravila za izvoz cjepiva?

24.03.2021.
u 09:36

Europska komisija danas će proširiti pravila Unije, kako bi mogla blokirati izvoz cjepiva protiv koronavirusa u Veliku Britaniju i druga područja s mnogo većim stopama cijepnljenja. Novom odlukom bi bilo spriječeno da kompanije preraspodijele ranije ugovorene isporuke.

Najavili su to zvaničnici Evropske unije, a kako prenose agencije, cilj uredbe je učiniti trgovinu vakcinama proporcionalnom, tako da proizvođači iz drugih zemalja cjepiva prodaju Europi, a da EU ne izvozi mnogo više nego što uvozi.

Uredba će biti osnova za 27 vlada EU da odluče hoće li blokirati izvoz cjepiva ili ne. Ipak, ova promjena vjerovatno neće pokrenuti masovne zabrane izvoza cjepiva proizvedenih u EU, rekao je dužnosnik s uvidom u najavu.

"Ne mislim da bi se to moglo dogoditi, jer imamo međunarodne obaveze i želimo da lanci nabavke budu nastavljeni, da globalni sustav funkcinira", rekao je dužnosnik.

Potez, za koji su zvaničnici EU rekli da bi mogao pogoditi AstraZenecu i Johnson & Johnson, osmišljen je tako da izbjegne nedostatke u isporuci u ona područja gdje su zabilježena kašnjenja.

EU je ovog mjeseca koristila mehanizam kontrole izvoza, uspostavljen krajem januara, kako bi blokirala pošiljku vakcine AstraZenece u Australiju.

Johnson & Johnson, koji se obavezao da će isporučiti 55 miliona doza u EU između travnja i lipnja, planira započeti isporuku u drugoj polovini travnja . Moderna i Pfizer/BioNTech su imali kašnjenja u isporuci cjepiva u EU, ali poručuju da su orijentirani da ispune svoje ciljeve iz prvog tromjesečja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?