Kolač od badema idealan je izbor za doručak, međuobrok ili kao desert nakon jela. Riječ je o slastici bez glutena koja će se idealno spojiti uz kavu ili čaj.
Kolač od badema i kiselog vrhnja je iznimno lagan i pahuljast. Sočnost kolaču daje kombinacija kokosova i bademova brašna te kiselo vrhnje, dok mu mrvičasto tijesto na vrhu daje dašak neodoljive hrskavosti i slatkoće.
Ovaj kolač mogu napraviti i oni koji nemaju previše iskustva u pečenju kolača. Glavnina kolača ručno se miješa, dok se za mrvičasti nadjev na vrhu možete poslužiti sjeckalicom povrća ili dobrim blenderom.
Sastojci za kolač:
- 180 g kiselog vrhnja
- 120 g bademova brašna
- 65 g šećera
- 50 g kokosova brašna
- 30 g maslaca
- 4 jaja
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- 1 čajna žličica ekstrakta badema
- prstohvat soli
Za mrvičasti nadjev:
- 100 g hladnog maslaca
- 70 g listića badema
- 60 g smeđeg šećera
- 60 g bademovog brašna
- 50 g kokosova brašna
- 2 čajne žličice cimeta
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Namastite kockasti lim za pečenje i stavite sa strane.
- Napravite kolač: pomiješajte zajedno bademovo brašno, kokosovo brašno, prašak za pecivo i sol u jednoj zdjeli.
- U drugoj zdjeli pomiješajte rastopljeni maslac, kiselo vrhnje, šećer, jaja i ekstrakt badema.
- Pomiješajte mokre i suhe sastojke. Prebacite smjesu u pripremljeni lim za pečenje.
- Napravite mrvičasti nadjev: u sjeckalici povrća pomiješajte kockice maslaca, smeđi šećer, cimet, bademovo brašno, kokosovo brašno i listiće badema. Pulsirajte dok ne dobijte grublje mrvice.
- Ravnomjerno pospite mrvice preko smjese u limu za pečenje i lagano ih utisnite.
- Pecite ovako pripremljeni kolač oko 40 minuta, odnosno dok ne bude pečeno do kraja. Čačkalicom provjerite je li kolač pečen prije nego što izvadite iz pećnice.
- Dobro ohladite, a potom narežite kolač i poslužite uz kavu ili čaj. Dobar tek!