Johannes Hahn

Europska komisija očekuje osiguranje neometanog izbornog procesa

Johannes Hahn
05.10.2018.
u 10:09

Nije opcija da izborni rezultati postanu talac stranačkih interesa - poručio je komesar EU za proširenje Johannes Hahn.

Europska komisija očekuje od domaćih vlasti osiguranje neometanog izbornog procesa i brzo formiranje vlasti širom zemlje nakon izbora. Na političkim liderima je da preuzmu odgovornost i pokažu spremnost na kompromis za rješavanje pitanja neposrednih izbora u Dom naroda Federacije BiH.

- Napori veleposlanika EU i američkog veleposlanika u BiH osigurali su okvir koji olakšava iznalaženje rješenja. Održavanje izbora i provedba izbornih rezultata, uključujući odgovarajuće funkcioniranje institucija, jesu temeljni demokratski preduvjet za bilo koju zemlju koja teži članstvu u EU. Jednostavno, nije opcija da izborni rezultati postanu talac stranačkih interesa - poručio je komesar EU za proširenje Johannes Hahn.

U razgovoru za „Dnevni avaz" on je naglasio i da „opći izbori 7. listopada predstavljaju važan trenutak za građane BiH". Na njima je da demokratski biraju svoje predstavnike. Hahn ističe i da je Unija snažno prisutna u BiH.

- Snažno smo fokusirani na vas. Zemlja je podnijela zahtjev za članstvo u EU u veljači 2016. godine, što je bila prekretnica u našem pristupu, jer sada počinjemo s procjenom BiH po svim kriterijima za članstvo u EU. Komisija sada priprema mišljenje po zahtjevu BiH za članstvo i raduje me dostavljanje odgovora na dodatna pitanja iz Upitnika u narednim tjednima. Naše buduće mišljenje predstavlja mapu puta za daljnje sveobuhvatne reforme u evropskim integracijama zemlje i daje ulazne podatke za planove rada domaćih vlasti u BiH - kaže on.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije