Bruxelles

EU želi pojačati suradnju sa Balkanom u borbi protiv terorizma

Federica Mogherini
19.06.2017.
u 18:30

Europska unija usvojila je danas u Bruxellesu set zaključaka u vezi sa borbom protiv terorizma, te se između ostalog, obavezala na jaču suradnju i sa zemljama zapadnog Balkana, priopćeno je danas.

Poseban dio novih mjera Bruxellesa će se odnosti na borbu protiv radikalizacije i korištenja interneta i društvenih mreža u radikalizaciji. Među zaključcima EU, navodi se i da su primili k znanju informaciju Europola o povezanosti između organiziranog kriminala i terorizma.

Vijeće za vanjske poslove EU kojim predsjedava Federica Mogherini, visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost usaglasilo je mjere koje treba poduzeti Služba za vanjske poslove Unije. Između ostalog, ocijenjeno je da je terorizam jedna od najvećih prijetnji te da Unija mora ojačati svoje kapacitete za borbu protiv tog zla i nadzor nad financijskim tokovima.

Jedna od mjera će biti i slanje eksperata za sigurnost i borbu protiv terorizma u delegacije Europske unije. Ministri vanjskih poslova su najavili i snažniju borbu protiv širenja radikalnih ideologija i nasilnog ekstremizma putem interneta, te jaču suradnju sa partnerima.

U pogledu zapadnog Balkana, Vijeće EU ističe „važnost operativnog partnerstva sa svim državama ovog područja“ kroz postojeće modele sauradnje uključujući Inicijativu zapadnog Balkana protiv terorizma, te sustave za jačanje sigurnosnih uprava koji obuhvaćaju i borbu protiv organiziranog kriminala i sigurnost granica.

– Vijeće EU ističe značaj zajedničkih napora u kontroli i spriječavanju nezakonite trgovine oružjem, kretanju stranih boraca te borbi protiv utjecaja ekstremističkih ideologija na zapadnom Balkanu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije