više projekata

EU osigurala novih 3,5 milijuna eura za borbu protiv korupcije

14.02.2019.
u 16:57

Europska unija osigurala je 3,5 milijuna eura za tri projekta usmjerena na borbu protiv korupcije u Bosni i Hercegovini, državi u kojoj indeks percepcije korupcije od 2012. godine opada, a prema posljednjim podacima na 89. je mjestu od 180 zemalja uključenih u istraživanje o korupciji.

Namjera ovih projekata je, između ostaloga, pružiti pomoć u harmonizaciji zakonodavstva u oblasti borbe protiv korupcije, unaprijediti suradnju civilnog sektora i institucija te uključiti privatni sektor u metodologiju borbe protiv korupcije, ali i uključiti građane da prijavljuju korupciju.

Također, kako je danas na pres-konferenciji u Sarajevu najavljeno, bit će organizirana i dodjela nagrada, za koju se organizatori nadaju da će postati tradicionalna, za doprinos borbi protiv korupcije.

Šef Kooperacija Delegacije Europske unije u BiH Richard Máša pojasnio je da su sredstva osigurana u okviru IPA fondova, a do 2021. godine eksperti u borbi protiv korupcije implementirat će 74 složene aktivnosti kroz ova tri projekta.

Podsjetio je da u BiH postoji 14 tijela za borbu protiv korupcije koja će dobiti stratešku, operativnu i pravnu podršku kroz jedan od projekta nazvan "Institucionalna podrška za borbu protiv korupcije - IPAK".

Vođa projekta i viši stručni suradnik za borbu protiv korupcije Zoran Jachev napomenuo je da projekti imaju namjeru poboljšati strategiju borbe protiv korupcije na svim razinama u BiH, ali i pratiti provođenje antikorupcijskih strategija.

- Bavit će smo se uspostavom ili poboljšanjem sustava za prijavu korupcije u BiH na svim razinama, a radit će se i na preventivnom aspektu i ustvrditi kakva je takoreći etička infrastruktura u institucijama - pojasnio je.

Drugi projekat nazvan je "EU4Justice - podrška borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala", vrijedan 2,2 milijuna eura, i provodit će se u suradnji s francuskom agencijom Justice International Cooperation (JCI).

Cilj mu je jačanja učinkovitosti istrage i krivičnog progona ozbiljnih slučajeva korupcije i organiziranog kriminala kroz intenziviranje suradnje krivičnog pravosuđa, odnosno pružanje podrške policiji i pravosuđu u zajedničkoj borbi protiv ove pošasti.

Voditeljica ovog projekta, francuska tužiteljica specijalizirana za teška krivična djela Isabelle Arnal naglasila je važnost formiranja multidisciplinarnih timova sastavljenih od predstavnika policije, sudija, tužitelja te drugih institucija za provođenje zakona.

I treći projekt nazvan "EU podrška protiv korupcije u BiH", vrijednosti 500.000 eura, provodit će Transparency International, a cilj mu je identifikacija određenih koruptivnih praksi u zdravstvenom sektoru u BiH.

Projektni koordinator Transparency International Emsad Dizdarević identificirao je nekoliko rizičnih oblasti u zdravstvu i to su javne nabavke, sukob interesa, upravljanje ljudskim resursima i financijsko upravljanje te duge liste čekanja za specijalističke preglede.

Dodao je kako je potrebno sustavno urediti odnose između javnih ustanova i privatne prakse, zapošljavanje bez javnih natječaja, zdravstvene institucije veliki su potrošači javnog novca te je potrebno na višoj razini, raditi izvještavanje o utrošku te razviti software za transparentne liste čekanja.

U ovaj projekat bit će uključeno 15 zdravstvenih ustanova koje će se moći prijaviti putem javnog poziva, ali namjera je uspostaviti sustav koji bi mogao biti primijenjen u svim zdravstvenim institucijama u Bosni i Hercegovini.

Kako je danas zaključeno, za provođenje svih ovih mjera i njihovo uspješno buduće implementiranje bit će prije svega potrebna politička volja odnosno volja donositelja odluka, jer kako su sudionici u projektu zaključili to se i do sada pokazalo kao osnovni element za uspješnu borbu protiv korupcije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije