Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Elektronički otpad prijetnja je okolišu i zbog ogromne koncentracije plastike

17. srpnja 2019. u 12:30 0 komentara 48 prikaza

Jedan od svakako najznačajnijih, mogli bismo s pravom reći, i gorućih problema današnjice kada je ekologija i očuvanje našeg životnog okoliša u pitanju jest zbrinjavanje električnog i elektroničkog otpada.
Prema definiciji, električni i elektronički otpad (EE otpad) spada u posebne kategorije otpada (PKO). Sadržava vrijedne metalne i nemetalne sirovine koje se dobiju materijalnom uporabom (recikliranjem), a mogu se koristiti i u energetske svrhe. Izdvajaju se i dijelovi koji se koriste za ponovnu uporabu.
EE otpad, posebno otpad nastao odbacivanjem stare informatičke opreme, uz sve sadrži i značajne količine plastike.
Kada iz bilo kojeg razloga prethodno navedena e-oprema postane neupotrebljiva, pretvara se u e-otpad za koji se treba pobrinuti, odnosno reciklirati ga. Otpadni električni i elektronički uređaji i oprema sadrže i ogromne količine plastike, metale i slične materijale koji se mogu nakon recikliranja ponovno koristiti kao sekundarna sirovina za neki novi proizvod.
Posebno je opasna koncentracija plastičnih tvari u ovoj skupini otpada jer spaljivanjem plastike stvara se otrovni plin dioksin.
Dioksini su organski spojevi kojih ima više od 200. Manji broj ubraja se u najtoksičnije poznate spojeve. Dioksini su kemijski postojani, netopljivi su u vodi, ali vrlo topljivi u mastima i uljima pa se gomilaju u prehrambenom lancu. Neki od njih djeluju kancerogeno. Dioksini su neželjeni nusproizvodi kemijskih procesa u kojima ima kisika, vodika, ugljika i klora. Nastaju tijekom proizvodnje metala, papira i PVC-a, pri recikliranju, spaljivanju otpada. Međutim, nastaju i u šumskim i drugim požarima te u strojevima s unutarnjim izgaranjem i pri kremiranju. Dopuštene koncentracije dioksina vrlo su niske. Zato je nužno pročišćavanje dimnih plinova svih spalionica.
Gomilanje EE otpada i njegovo neadekvatno zbrinjavanje također koncentriraju i ogromne količine plastike koje se nalaze u dijelovima kućanskih i drugih aparata, a najviše u informatičkom otpadu.
Zbrinjavanjem električnog i elektroničkog otpada u BiH bavi se tvrtka ZEOS eko-sistem iz Sarajeva. Društvo ZEOS eko-sistem d.o.o. prvi je operator sustava upravljanja otpadnom električnom i elektroničkom opremom u Bosni i Hercegovini.
Oni vrše adekvatno zbrinjavanje EE otpada prema najvišim svjetskim i europskim standardima.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.