Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Džoić: Nedopustivo da se zločini nad Hrvatima nazivaju sporadičnim incidentima

16. travnja 2020. u 19:44 4 komentara 819 prikaza

Tihom molitvom i okupljanjem tek nekoliko osoba, zbog pandemije koronavirusa, u konjičkom selu Trusina u četvrtak je obilježena 27. godišnjica zločina nad 22 Hrvata iz toga sela.

Zločin su na današnji dan 1993. godine počinili pripadnici jedinice "Zulfikar" Armije RBiH.

Na obilježavanju su danas bili i predstavnici Hrvatskog narodnoga sabora (HNS) BiH koje je predvodio voditelj Odjela za branitelje HNS-a Vlado Džoić.

Govoreći o samom zločinu, Džoić je kazao za Fenu kako je nedopustivo da se zločini nad Hrvatima nazivaju sporadičnim incidentima.

- Današnji dan je tužan, ali kad pogledamo da svi nalogodavci i izvršitelji masakra nad Hrvatima u Trusini nisu kažnjeni, mi smo još tužniji. Danas je obljetnica i zločina u Ahmićima i svim obiteljima žrtava izražavam sućut, ali je nedopustivo da se zločini nad Hrvatima zovu sporadičnim incidentima - kazao je Džoić.

Istaknuo je i kako bez jasnog pijeteta svim žrtvama nema pomirdbe ni iskrenog pomirenja.

- Nalogodavci i izvršitelji zločina moraju biti kažnjeni, jer svaki zločin je zločin i ne smije biti vrijednije i manje vrijedne žrtve bez obzira iz kojeg naroda one dolazile, i prema svakoj žrtvi zločina treba pokazati dužni pijetet, bez razlike. Bez toga nema iskrene pomirdbe i normalnog suživota, nema pravog pomirenja i građenja bolje zajedničke budućnosti BiH i svih njenih naroda i građana - kazao je Džoić.

Sud BiH je zbog zločina u Trusini dosad pravomoćno osudio bivše pripadnike Armije BiH Edina Džeku, i to na 13 godina zatvora, dok je Rasema Handanović temeljem sporazuma o priznanju krivnje osuđena na pet i pol godina zatvora.

Na 15 godina zatvora osuđen je Nihad Bojadžić, Nedžad Hodžić dobio je 12 godina, a Mensur Memić deset godina zatvora

Ukupno je u Trusini stradalo 18 civila i četvero vojnika HVO-a. Ostali preživjeli, njih oko 150, bili su zarobljeni i smješteni u jednoj kući, gdje su prenoćili te su nakon dva dana razmijenjeni.

Dana 14. studenog 1994., 570 dana poslije ovog zločina, posmrtni ostatci ubijenih Hrvata su preneseni na katoličko groblje Jedinice u Ljutom Docu, odnosno groblje Kraljevine.

Jedan ubijeni nije prenesen, jer su ga ubili tako da je izgorio s vlastitom kućom. Njihova tijela na mjesno groblje prenesena su tek 13. studenoga 2004. godine.

Prema popisu stanovništva iz 1991. u Konjicu je živjelo oko 27 posto stanovništva, dok ih je po onom iz 2013. samo pet posto.

  • Smiljan Šokić:

    Čovjek koji ne želi iza svoje poruke ili misli staviti puno ime i prezime, nije katanga, nego bitanga. Što se tiče hrabrosti, sigurno nisi ti bio u padu Vidovica, Kopanica i Jenjića. Ti i tebi slični ste držali daleko odstojanje. ... prikaži još!e. Tebi za informaciju, iako je dobro znaš, mi smo daleko prije imali "rat prije rata". Kukavičluk , za vrijeme trajanja, "samo našeg rata, mi ne može nitko prebaciti. Problem je što mnogi se ježe i imaju grižnju savjesti zbog Istoka općine Orašje što su iste prepustili zločincima, a da nisu niti trepnuli. Nešto slično smo doživjeli i u poplavi. Doprinos koji sam dao, nećeš sigurno ti suditi, jer si sigurno bio u pepelu dok se nama radilo o glavi. Ne znam tko je to rekao da su Vidovljanima krivi Mahalci za nevolje ? Gdje si to pročitao? Vidovljanima, Kopaničanima i Jenjićarima je kriva izdaja, ponavljam, izdaja politike i vodstva koje je bilo 1992. godine. Sve to mogu i dokazati: pismeno i uz svjedoke. Eto, to me otjeralo. Samo kratko potpitanje: Koliko vas je bilo u obrani Vidovica dok su nadirale četničke horde i gdje ste u tom trenu bili ? Što se tiče procesa protiv zločinaca koji su izvršili zločine nad civilima u Vidovicama, Kopanicama i Jenjiću ? Već su presude izrečene, još od ratnog suda. Zločinci imenovani i skoro svi poznati. Iste presude su kasnije preinačene sukladno civilnim sudovima. Nakon toga dolazi do dogovora između vlasti (Orašja = HDZ) i vlasti kod Srba da se dalje ne diže prašina. Dalje je pametnom dosta.

  • katanga:

    e moj "gospodine" Šokiću za postupanje treba imati hrabrosti i srca koje si Ti izgubio kad si dao"petama vjetra"i na taj način se odrekao mogućnosti da daš svoj doprinos da se takve stvari ne dešavaju više ili bar da umanjiš ... prikaži još! broj budućih žrtava, ali zato imaš hrabrosti piskarati o tezi da su Vidovljanima, na neki način krivi Mahalci, i Tolišani odnosno cijela općina Orašje za svu "kalvariju" koju su prošli, nikad nisam tu tezu čuo od Kopaničana a pogotovo Jenićana, a što se tiče zločina potpuno se slažem svi ama baš svi trebaju biti procesuirani a presude provedene, prošlo je 25 godina od završetka rata i očigledno je da nemamo, cijela BiH zajednica, kapaciteta niti volje odvojiti razumijevanje zašto je neko počinio zločin i neopravdanost takvih postupaka

  • Smiljan Šokić:

    Gospodine Džoiću ! Poznato vam je da se sličan, ako ne i gori zločin dogodio na Istoku općine Orašje,vaše općine ? Zločinci procesuirani, ali Presude sakrivene. Nikada nije 40-tak presuda poslano na izvršenje. Zašto se niste nikada oglasili povodom ovih ... prikaži još! zločina nad civilima? Gospodine Džoiću ! Da li bi vi tako postupili da se ovo tiče D. Mahale i Tolise ? Mi smo također ljudi. Mi, žitelji Vidovica, Kopanica i Jenjića .