Rad na reformama Vlade Federacije

Dvije godine bez plaćanja doprinosa za novog radnika

Posao od kuće
Foto: Thinkstock
19.06.2015.
u 09:32

Reforme iz EU: 
Vlada Federacije BiH ispunjava svoje obveze koje vode zemlju k EU

Kako su i najavili, ministri Demokratske fronte, koji su ranije podnijeli ostavke, nisu došli na jučerašnju sjednicu Vlade FBiH koja je rezultirala donošenjem do sada najvećeg broja mjera i inicijativa koje bi trebale rezultirati povećanjem broja zaposlenih, smanjenjem troškova javne uprave i olakšavanja procedura za pokretanje biznisa. Na sjednici je naloženo svim ministarstvima na koje se to odnosi uvrštavanje i donošenje niza mjera kako bi se olakšalo investiranje, povećanje zapošljavanja i smanjenje troškova što na najkonkretniji način predstavlja provedbu reformske agende koja predstavlja vizu za približavanje zemlje Europskoj uniji.

Hitne mjere

Vlada će kako bi privukla investitore smanjiti opterećenja na rad, a jedan od načina je potpuno oslobađanje poslodavaca od obveza na temelju plaća za novozaposlene radnike za prve dvije godine rada. Pri tome se planira smanjenje i nadzor javne potrošnje, javlja "Večernji list". To će uključiti donošenje moratorija na sva zapošljavanja u javnom sektoru, pri čemu će se, prirodnim odljevom radne snage, smanjiti broj zaposlenih i na taj način umanjiti troškovi plaća. Na njihova radna mjesta neće se primati novi ljudi. Vlada planira i ograničiti, odnosno izjednačiti, plaće u javnom sektoru. Ova informacija je usvojena uz zaključak da se Vladi dostave preslike platnih listi zaposlenih od siječnja do svibnja ove godine, kao i kopije svih menadžerskih ugovora sklopljenih u ovom razdoblju.

Vlada planira kroz poboljšanje poslovnog okruženja ubrzati i pojednostaviti procedure za registraciju poduzeća, te ponuditi posebne olakšice u cilju stimuliranja uključenja mladih ljudi u gospodarske tijekove. To podrazumijeva pojednostavljenje i vremensko ograničenje procesa dobivanja urbanističkih, građevinskih i energetskih suglasnosti. S time je povezano i izdavanje koncesija. U oblasti poljoprivrede Vlada Fadila Novalića planira ubrzati registraciju poljoprivrednih proizvođača, a njezin razvoj je potrebno podržati i kroz osnivanje svojevrsnog agrofonda/agrobanke s ravnomjernom raspodjelom novca na cijelom području Federacije BiH, objavio je portal Vecernji.ba. Vlada planira izvesti i reformu socijalnih davanja pri čemu se ne bi povećavala izdvajanja, ali bi se pravednije raspodijelila. U oblasti zdravstvenog sustava Vlada kani potaknuti smanjenje troškova zdravstva svih razina vlasti sa sedam na šest posto BDP-a. Veoma je važna i cjelokupna reforma sustava mirovinsko-invalidskog osiguranja zbog čega se traži izrada novog zakona o mirovinsko-invalidskom osiguranju te će se razmotriti mogućnost uvođenja dragovoljnih mirovinskih fondova.

Aluminij...

Među odlukama iz oblasti kadrovske politike je i odluka o imenovanju Zdenka Klepića članom privremenog Nadzornog odbora mostarskog Aluminija, umjesto Ivice Raspudića. Dana je suglasnost Nadzornom odboru BH Telecoma za imenovanjem Mirsada Zaimovića generalnim direktorom ovog poduzeća.

Vlada FBiH donijela je i odluku o spajanju pojedinih institucija zbog smanjenja njihova broja. Tako su od sedam postojećih napravljene dvije koje su do sada uspostavljene kako bi se nekoga ‘uhljebilo’. Među pripojenima je i Fond za zaštitu od poplava koji će djelovati pod okriljem Civilne zaštite Federacije BiH.

Komentara 1

BR
brodarevac
13:40 19.06.2015.

Kako vlada radi bez DFa pa to je za svaku "pohvalu". Samo prije par sedmica to je bila neustavna vlada bet HDZa i neustavne odluke . Prijetilo se raspadom drzave Cova je upozoravao protiv krsenja ustava. .. Kako se ista stvar gleda na dva razlicita nacina. Stranka koja je dobila najmanje glasova u koaliciji uslovljava ucjenjuje prijeti. Jedan glas Hrvata ispade ko 100 Bosnjackih opet ce se Covi dogoditi SDP jer je sad pokazao da nije nista bolji od Zlaje kad ga padne.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?