Potpredsjednik Federacije BiH

Dunović o Zakonu o državnoj službi: Ustavni sud FBiH potvrdio moje sumnje

Potpredsjednik Federacije BiH
23.12.2016.
u 13:28

Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović izjavio je danas da nakon presude Ustavnog suda FBiH, kojom je utvrđeno da Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u FBiH nije saglasan s Ustavom FBiH, svi nivoi vlasti u FBiH, a tako i u cijeloj BiH ponovo imaju priliku da nastave reformske procese, ali isključivo u skladu s Ustavom i zakonom.  

Dunović, koji je prisustvovao objavljivanju presude Ustavnog suda FBiH u predmetu (U-13/16), a koji je kao ovlašteni predlagač pokrenuo  u ovom sudu u aprilu ove godine, podsjetio je u izjavi za medije na sadržaj vlastitog zahtjeva kojim je ukazao na kršenje Ustava FBiH u vezi s donošenjem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u FBiH po hitnom postupku.

Naglasio je da je Ustavni sud FBiH donošenjem spomenute presude potvrdio njegove sumnje, navodeći da je u vezi s donošenjem osporenog zakona 'na sceni' bila zloupotreba parlamentarne većine u oba doma Parlamenta FBiH na način „da su preglasavanjem, svjesno donijeli protuustavan zakon“.

- Radi se o tome da su pozivi za sjednice u oba doma Parlamenta FBiH poslani mimo roka i da se insistiralo na hitnoj proceduri, iako ona nije obrazložena na valjan način - kazao je Dunović, ocijenivši „da se u ovom slučaju radilo o svjesnom kršenju građanskih prava, konkretno, prava na rad rukovodećih državnih službenika".

Dodao je da se osporenim zakonskim rješenjima (koje je Ustavni sud FBiH ocijenio neustavnim) smatralo da rukovodeći državni službenici trebaju biti vezani za mandat, što predstavlja pokušaj politizacije javne uprave, „jer bi rukovodeći državni službenici trebali da odgovaraju strankama, a ne da rade profesionalno“.

Dunović u tom kotekstu podsjeća i na navode Europske komisije iz posljednjeg izvještaja po kojima nas „ovakav (osporeni) zakon o državnoj službi o pitanju reforme javne uprave vraća desetak godina unazad“. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije