Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Dostojanstveno i mirno proslavljena najveća kršćanska svetkovina - Uskrs

22. travnja 2019. u 13:57 0 komentara 62 prikaza
Pogledajte galeriju 1/4

Katolici u Banjoj Luci proslavili su radosno, mirno i dostojanstveno najveću kršćansku svetkovinu Uskrs. U svim crkvama okupili su se domaći vjernici, kojima su se pridružili i neki, Banjolučani koji su prisiljeni živjeti u inozemstvu, javlja TABB. 

Posebno je svečano bilo u katedrali, te u središnjoj gradskoj župi Pohoda Blažene Djevice Marije. Uskrsno bdijenje u katedrali predslavio je pomoćni biskup Marko Semren, a u župnoj crkvi biskup Franjo Komarica, koji je tijekom slavlja podijelio sakramente kršćanske inicijacije trima djevojkama te dvojici muškaraca. 

Njih je kao katekumene pripremao domaći župnik vlč. Vladislav Žarko Ošap. Na Uskrs je u katedrali koncelebrirano misno slavlje predvodio biskup Franjo. Koncelebrirali su biskup Marko, rektor katedrale preč. Pero Ivan Grgić i župnik V. Ž. Ošap.

Na početku mise biskup Frano je pozvao nazočne na zajedničku zahvalnu molitvu i prošnju ne samo za nazočne. Nego i za one koji su raseljeni po cijelom svijetu i nemaju u blizini ni katoličke crkve ni mise. Pozvao je i na molitvu za sve druge kršćane po svijetu, kojima se ruše ili pale crkve, te za sve naše sugrađane i sve stanovnike naše domovine, za mir među ljudima i narodima.

U propovijedi je biskup Franjo najprije podsjetio da je Uskrs najveći i najstariji kršćanski blagdan, da se slavi jednom godišnje osobito svečano, ali se slavi i svake nedjelje i kod svake svete mise. 

„Bez Kristova uskrsnuća čovječanstvo bi danas u mnogo čemu, bilo drugačije, jer ne bi bilo kršćana, ni svega onoga što je kršćansko tijekom svoje dvadeset-stoljetne povijesti učinilo za afirmaciju čovjeka kao bogolikog stvorenja“, istaknuo je biskup.
Osvrnuo se i na dramatična i tragična zastranjenja suvremenog svijeta, osobito u nekim europskim i sjevernoameričkim državama, koje su stoljećima bile kršćanske. Prisjetio se razgovora iz ratnih godina s pariškim nadbiskupom - kardinalom koji mu je izrazio svoju zabrinutost za svoj narod i zemlju: „Očekujem veliku katastrofu jer smo mi izdali vas, jer smo se igrali s Bogom i ismijavali ga, a Bog se neda ismijavati“.

Pozvao je vjernike da budu ljudi utemeljene kršćanske nade i praktične kršćanske vjere, moleći i radeći za pravedni mir i istinsko dobro svih sugrađana, te da pred svima očituju svoju živu vjeru u uskrsnuće Kristovo i svoje vlastito.

Na kraju mise biskup Franjo je predmolio pobožnost Božjem milosrđu pred slikom „Milosrdnog Isusa“ koja je postavljena u oltarni prostor slično kao što je to učinjeno i po svim župnim crkvama u cijeloj biskupiji.

Nakon mise vjernici su se zadržali s biskupima i svećenicima u dužem srdačnom razgovoru. 
 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.