Okrugli stol u Odžaku

Domovinski rat u nastavi zastupljen jednom lekcijom

29.05.2016.
u 10:00

U okviru manifestacije “Dani sjećanja 2016.”, u Odžaku je održan okrugli stol o temi “Sjećanje na Domovinski rat”.

Sudionici su bili Željko Raguž, ravnatelj Dokumentacijskog centra HVO-a, filmski djelatnik Jakov Sedlar, profesor povijesti Mario Pejić, ministar u Vladi Posavske županije, i Tomislav Božić, ratni zapovjednik 102. brigade HVO-a. Promotor teme bio je Luka Jurić. Po završetku okruglog stola održana je projekcija filma “Jasenovac - istina” autora Jakova Sedlara.

Istina i povijest

O aktualnom trenutku braniteljske i stradalničke populacije u općini Odžak više je govorio Tomislav Božić koji je progovorio odsječno i vojnički o istinama Domovinskoga rata, zamjerajući što se sve do danas cijela zajednica nije jasno i glasno odredila i kazala tko je zapravo kriv za rat, tko je prvi započeo, tko je agresor, tko je na koga pucao, a tko se branio.

- Ostavili smo sudovima da nam pišu povijest, a vidimo kakva je, po njima, naša povijest jer nam zatvaraju zapovjednike. Pa, jesmo li onda svi mi koji smo bili u HVO-u krivci ili smo branili svoje domove i obitelji. Zašto se ne ispitaju sudionici Domovinskoga rata i njihovi iskazi ostanu kao istina i povijest zapisana s tragom dokumenta. U suprotnom, ako budemo šutjeli, istina će biti onakva kakvom je pišu oni koji su nas napadali, kazao je Božić i posebno apelirao:

“Okrenite se istraživanju i ispitivanju svakog sudionika Domovinskoga rata dok smo još živi. Svatko sa svoje pozicije neka doprinese da se istina o Domovinskome ratu u cijelosti sazna, naglasio je zapovjednik Božić.

Ravnatelj HDC-a u BiH Željko Raguž predložio je prikupljanje dokumenata, svjedočenja sudionika tog vremena i organiziranje znanstvenih istraživanja kako bi napravili zbornik radova koji će na znanstven način objasniti sve događaje i dati pravu istinu o Domovinskom ratu.

- Tema Domovinskog rata zloupotrebljava se u političkom životu BiH, a to nije dobro za budućnost suradnje među narodima u BiH, ni za izgradnju mira i povjerenja među narodima u Bosni i Hercegovini. Ratna događanja u Bosanskoj Posavini su, uz ona u Vukovaru, jedna od kontroverznih tema u hrvatskoj političkoj javnosti u RH i BiH. Propagandom protivničkih strana i tezom o izdaji nastojalo se kontaminirati prostor Bosanske Posavine, kazao je Željko Raguž i naglasio: “Srpska strana je u ratu u Bosanskoj Posavini bila četiri puta jača u tehnici i šest puta u ljudstvu te je pad Posavine na određenim dijelovima bio je posljedica nadmoći srpske strane. Ali, i uz to, inicirana je teza o izdaji koja se lako prihvaća zato što ona ne poziva na odgovornost i istraživanje, nego nudi pojednostavljenu istinu, koja je u stvari zlouporaba, tvrdi Raguž.

Domovinski rat u medijima

Redatelj Jakov Sedlar iznio je stajališta o skromnoj prisutnosti tema iz Domovinskog rata u medijima, kako u RH tako i u BiH.

“Još nismo shvatili koliko su mediji važni, a u razgovorima s kolegama iz svijeta došao sam do podataka kako na engleskom jeziku o Domovinskom ratu nemamo gotovo ništa. To je naša sramota”, kazao je Sedlar.

Profesor Mario Pejić je potkrijepio tezu da je Domovinski rat u nastavi osnovnih škola zastupljen samo jednom lekcijom na 2 i pol stranice, te izrazio potrebu obogaćivanja nastavnih programa temama iz Domovinskog rata, naravno, uz suradnju s udrugama.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?