ISPROBAJTE

Domaći kukuruzni kruh po bakinom receptu: Mekan i ukusan, a priprema nije zahtjevna

Shutterstock
05.03.2022.
u 08:51

Domaći kukuruzni kruh radi se od fino mljevenog kukuruznog brašna kojeg možeš pronaći u gotovo svakom supermarketu

Kada domaći kukuruzni kruh obuzme cijeli dom toplim mirisom, odmah ćemo se vratiti u djetinjstvo i dane provedene s bakom. Sada donosimo recept s kojim i sami možemo stvarati jednako drage uspomene sa svojim najmilijima. Priprema nije zahtjevna, a meki i ukusni rezultati su zajamčeni.  

Kukuruzni kruh priprema se od brašna, ne krupice Kukuruza krupica svima nam je dobro poznata i često ju pripremamo kao kremastu palentu, no tekstura krupice nije pogodna za izradu kruha. Domaći kukuruzni kruh radi se od fino mljevenog kukuruznog brašna kojeg možeš pronaći u gotovo svakom supermarketu. Kruh pripremljen od isključivo kukuruznog brašna bio bi previše kompaktan i čvrst pa je potrebno pomiješati kukuruzno i pšenično brašno, piše Gastro.24sata.hr

Poigraj se s okusima kukuruznog kruha Sam kukuruzni kruh pripremljen po ovom receptu je ukusan i odličan za sendviče ili kao prilog uz domaći gulaš. Ako želiš pripremiti pravu deliciju, savjetujemo da u kukuruzni kruh dodaš prženi kukuruz ili druge sjemenke po želji. Također se možeš poigrati s omjerom kukuruznog i pšeničnog brašna kako bi tekstura kruha bila čvršća ili mekša. 

Domaći kukuruzni kruh

Sastojci:

250 g kukuruznog brašna  

250 g pšeničnog glatkog brašna

1/2 kvasca (svježeg ili suhog)

1/2 vrećice praška za pecivo

1 žličica šećera

200 ml mlijeka

200 ml vode

2 žličice soli

1 žlica ulja

Malo kukuruzne krupice

Postupak:

Pomiješaj kvasac, šećer i toplo mlijeko pa ostavi da se aktivira.  U zdjeli pomiješaj kukuruzno i pšenično brašno te dodaj sol i prašak za pecivo.  U smjesu suhih sastojaka dodaj aktivirani kvasac, vodu i žlicu ulja te zamijesi glatko tijesto koje se ne lijepi za posudu i ruke.  Tijesto ostavi u toplom kutku doma da se diže oko pola sata.  

Kada se udvostručilo volumenom, tijesto ponovno premijesi i stavi u kalup za pečenje kruha.  Ostavi da se tijesto u kalupu diže još 20-ak minuta i zatim po želji pomoću oštrog noža ili žileta zareži crtice na površini.  

Posipaj kruh kukuruznom krupicom i stavi peći na 180 Celzijevih stupnjeva oko 20 do 30 minuta.  

Kruh nakon pečenja ostavi da se ohladi i tek ga onda reži na šnite te posluži s omiljenim namazom. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?