Analiza rada i odnosa

Dom naroda posljednja brana hrvatskih nacionalnih interesa u FBiH

17.09.2016.
u 07:00

Dom naroda Parlamenta FBiH bio je i ostao čimbenik političke stabilnosti FBiH. Ovaj Dom imao je većinu i kad Zastupnički dom nije, prvi je po broju usvojenih zakona i akata, ali i posljednja instancija u obrani interesa hrvatskog naroda u FBiH, piše Večernji list BiH. Činjenice su to na koje ukazuju Lidija Bradara (HDZ BiH), predsjedateljica Doma naroda, kao i Tomislav Martinović (HDZ BiH), predsjednik Kluba izaslanika iz reda hrvatskog naroda u ovom Domu. Posljednja sjednica Doma naroda prekinuta je na zahtjev Kluba Bošnjaka koji tvrde da su preglasani za Zakonodavnom povjerenstvu prilikom rasprave o Zakonu o igrama na sreću.

Nakon izbora

Jasenko Tufekčić (SDA), dopredsjedatelj Doma, izjavio je kako će ovaj zakon, oko kojeg se u javnosti podigla velika prašina, pričekati kraj izbora, odnosno da će se donijeti “hladne glave”. “Za donošenje zakona po redovitoj, a ne žurnoj proceduri zalažu se i hrvatski izaslanici u Domu naroda”, kazala je Bradara, naglašavajući kako je prijedlog zakona o igrama na sreću kompleksan te da nije najvažniji koji je ovog trenutka u proceduri. Iskazala je i spremnost zakazati izvanrednu sjednicu kako se ne bi čekalo na donošenje za FBiH važnih zakona. Ni ponovni prekid sjednice, po mišljenju hrvatskih izaslanika, ne dovodi u pitanje ostvarene rezultate u radu ovog Doma. Od konstituiranja sredinom siječnja 2015. do danas Dom je održao 39 sjednica na kojima je usvojeno više od 200 akata, od čega je 48 zakona te 36 nacrta zakona. Uz redovite i izvanredne, Dom naroda imao je i dva tematska zasjedanja, o stanju u elektroenergetskom sektoru i zdravstvu. “Obje sjednice pripremane su mjesecima. Obišli smo bolnice čiji je suosnivač FBiH, od Tuzle, Mostara, do Sarajeva. Rečeno je kako je rukovodstvo ovog Doma prvo koje je u povijesti Parlamenta izašlo na teren kako bi sagledalo stanje i pokušalo riješiti probleme koji se tiču svih naroda i građana u FBiH”, kaže Bradara. Ističe kako je Dom naroda radio i funkcionirao i kad Zastupnički nije, u ljeto prošle godine kada je Zastupnički dom ostao bez većine, odnosno kada je došlo do promjene u parlamentarnoj većini (izlazak DF-a i ulazak SBB-a u vlast), ali i u aktualnom zastoju u radu Zastupničkog doma. “Dom radi cijelo vrijeme, zasjeda Kolegij u Sarajevu i izvan njega. Osim što smo po Ustavu gornji dom, postali smo vodeći i u zakonodavnim procesima jer smo imali više sjednica, usvojili više zakona, pokazali viši stupanj odgovornosti. Nažalost, i to se pokušava zloupotrijebiti na krajnje nekorektan način u smislu da predsjedatelj Zastupničkog doma Edin Mušić čeka odluku Kolegija našeg doma prije odluke o zasjedanju Zastupničkoga doma”, zaključuje Bradara.

Nacionalni interesi

Dom naroda ima ulogu u zaštiti nacionalnih interesa konstitutivnih naroda. O posezanju za mehanizmom obrane vitalnog interesa hrvatskog naroda razmišljalo se nedavno tijekom procedure donošenja prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite. Klub Hrvata, u kojem većinu čine izaslanici iz HDZ-a BiH, kojih je u Klubu 13 od ukupno 17, odlučio je ostati dosljedan u osiguranju prava braniteljima za rješavanje sporova pokrenutih nakon nezakonite revizije u razumnom roku. Suština je to amandmana koji je na predloženi zakon podnio Klub Hrvata. Iako ga je Vlada FBiH odbila, Klub hrvatskih izaslanika odlučio je ustrajati te bi se o njemu izaslanici trebali izjasniti uskoro. “Od predloženog amandmana nećemo odustati. Uz pravnu sigurnost, čije je jedno od osnovnih obilježja upravo rješavanje predmeta u razumnom roku, kao argument podnosim i pismo predsjednika Vrhovnog suda FBiH u kojem se naglašava kako je ovaj sud pretrpan, zbog čega mnogi možda neće ni dočekati rješavanje sporova koje su pokrenuli nakon što su izvedeni iz prava. U borbi za prava branitelja spremni smo posegnuti i za mehanizmom zaštite vitalnog nacionalnog interesa jer se agonija branitelja izvedenih iz prava mora prekinuti”, izjavio je Tomislav Martinović, predsjednik Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH. Zakoni iz oblasti zaštite prava branitelja još su jednom potvrdili da je Dom naroda posljednji na braniku interesa i hrvatskog naroda u FBiH. “Od Vlade očekujemo da u proceduru što prije uputi i ostale zakone iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite, ali i niz drugih važnih zakona, kao što su Zakon o konsolidaciji zdravstvenih ustanova, Zakon o pripadnosti javnih prihoda...”, kaže Martinović. Na pogubnost sadašnjeg Zakona o pripadnosti javnih prihoda godinama je kao zastupnica upozoravala Lidija Bradara. “Ispostavilo se da ovaj zakon nije poguban samo za sredine s hrvatskom većinom o čemu govore sve brojniji zahtjevi za izmjenu koji dolaze iz Tuzle te drugih sredina u FBiH koje su, za razliku od Sarajeva, oštećene sadašnjim rješenjem”, objašnjava Bradara. Ravnomjeran razvoj FBiH, dodaje Martinović, tek je jedno od temeljnih načela za koja će se hrvatski izaslanici izboriti, vodeći računa o zakonima iz tzv. podijeljene nadležnosti. “Ni jedno zakonsko rješenje iz podijeljene nadležnosti neće dobiti našu potporu ako nema mišljenje svih županija. Dom naroda je, zbog načina izbora izaslanika, ujedno i dom županija”, kaže Martinović.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?