Održano ocjenjivanje vina na 23. mostarskom sajmu

Dobre su žilavka i blatina, ali 'zaboravljeni' trnjak je otkriće

15.03.2022.
u 19:13

U prostorijama Mostarskog sajma održano je ocjenjivanje vinskih uzoraka pristiglih na 23. međunarodni sajam gospodarstva Mostar 2022. Ocjenjivanje je vršilo međunarodno povjerenstvo sastavljeno od licenciranih degustatora iz cijele regije, a pod predsjedanjem prof. dr. Bernarda Kozine s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Ove godine ocjenjivano je oko 100 uzoraka crnih i bijelih vina pristiglih iz Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Srbije, Hrvatske i Mađarske.
Vina su ocjenjivana po ustaljenoj metodi 100 pozitivnih bodova Međunarodne organizacije za lozu i vino (OIV) koja je prihvaćena u cijelom svijetu. Prema pravilniku ocjenjivanja Mostarskog sajma, vinski uzorci koji dobiju prosječnu ocjenu od povjerenstva iznad 90 bodova, od 100 mogućih, dobivaju veliko zlatno odličje.

Znanje i kvaliteta

Ocjenjivanje vinskih uzoraka još je jednom pokazalo da su vina s ovih prostora vrlo visoke kakvoće.
- Ja sam sada u nezahvalnoj poziciji u odnosu na prve godine kad sam imao pravo i potrebu uputiti na probleme s kojima se susreću i kroz koje prolaze hercegovački vinari. Za razliku od tih vremena, danas jedino mogu izreći riječi pohvale i poželjeti i svima nama, a i vinarima da ta razina znanja i kvalitete vina koju oni daju ostane - poručio je prof. Kozina.
Jedan od 12 članova povjerenstva bio je i dr. Tihomir Prusina, prvi doktor enologije iz Hercegovine.
- Mi smo dobro uhodana ekipa. Iza mene je već 37 godina ovoga rada. Ove godine imali smo jako dobra vina, i žilavku i blatinu, ali moram istaknuti nekoliko crnih vina sorti trnjak koja su nas fascinirala. Jednostavno smo rekli: "vau", to je to. Riječ je o berbama od 2020. do 2016. godine. Trebamo biti zadovoljni našim vinima u Hercegovini, žilavkom i blatinom, a u posljednje vrijeme imamo dosta trnjaka. To je jedna "zaboravljena" sorta, a danas jako potentna koja se može nositi rame uz rame s najboljim svjetskim sortama. Samo moramo raditi na poboljšanju tih sorti vina. Podsjetit ću, u vinogradu se rađa vino, a onda tehnolog odradi ono što treba krajnjem proizvodu. Ako ste dobili grožđe visoke kakvoće, imat ćete sigurno i iznimno kvalitetno vino - poručio je dr. Prusina.

Proglašenje pobjednika

Imena pobjednika bit će poznata i uskoro objavljena na web-stranici Mostarskog sajma, dok će priznanja vinarima biti uručena u okviru Sajma gospodarstva u Mostaru 6. travnja 2022. godine.
Mostarski sajam održava se od 5. do 9. travnja 2022., a zemlja partner je Mađarska. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?