Nacionalno mješovite lokalne zajednice

Dobar odnos Hrvata i Bošnjaka jedan od preduvjeta napretka općina

25.11.2020.
u 20:30

Jedna od općina u kojoj će biti izrazito važno harmonizirati odnose Hrvata i Bošnjaka je Novi Travnik, lokalna samouprava s ogromnim gospodarskim potencijalima koji će se moći početi iskorištavati na pravi način isključivo uz suradnju dvaju naroda.

Busovača, Jajce, Novi Travnik, Uskoplje i Fojnica neke su od općina u kojima će se u razdoblju koje je pred nama testirati politički odnosi Hrvata i Bošnjaka, a razlog je činjenica da će prilikom ustroja općinskih većina biti potrebno uvažiti interese obaju naroda, piše Večernji list BiH.

Takav scenarij proizlazi iz činjenice da se radi o nacionalno mješovitim općinama u kojima su stranke iz bošnjačkog i hrvatskog naroda osvojile značajniji broj glasova i mandata i zbog čega je izuzetno bitno da se prilikom ustroja nove lokalne vlasti vodi računa o pravima obaju naroda.

Međusobno uvažavanje

Radi se o lokalnim zajednicama koje imaju veliki potencijal za razvoj, počevši od turizma pa do drvne industrije, no preduvjet snažnijeg napretka stabilna je politička situacija, pa i dobri, harmonizirani međunacionalni odnosi. Ovi lokalni izbori pokazali su raspoloženje birača iz obaju naroda te je izuzetno bitno imati na umu uvažavanje izborne volje naroda.

Jedna od općina u kojoj će biti izrazito važno harmonizirati odnose Hrvata i Bošnjaka je Novi Travnik, lokalna samouprava s ogromnim gospodarskim potencijalima koji će se moći početi iskorištavati na pravi način isključivo uz suradnju dvaju naroda.

Novoizabrani načelnik Stjepan Dujo, kandidat hrvatskih stranaka, ističe kako od novog sastava Općinskog vijeća očekuje učinkovit rad, konkretne i ostvarive prijedloge te da uistinu budu glas svih u Novom Travniku, dodavši kako o učinkovitoj komunikaciji ovisi izvršenje ciljeva i planova. Dujo je detektirao i srž rješenja koje je preduvjet da jedna lokalna samouprava započne s otvaranjem za sve zainteresirane ulagače koji će stvarati nova radna mjesta, a to su uključivost, odnosno razgovor, i otvoren dijalog pri čemu barijere ne smiju biti postavljene na temelju predrasuda i osobnih ciljeva.

Sličnu situaciju očekujemo i u Jajcu, općini u kojoj su dobri odnosi Hrvata i Bošnjaka također važan preduvjet za infrastrukturno unaprjeđenje svih dijelova općine, ali i iskorištavanje velikih potencijala, posebice u drvnoj i metalskoj industriji, kao i u turizmu. Većinu u dosadašnjem Općinskom vijeću činile su hrvatske stranke okupljene u koaliciji Zajedno za bolje sutra Jajcu i SDA, a s obzirom na ovogodišnji izborni rezultat, očekivanja su kako će i u ovom mandatu doći do sličnog dogovora.

Nešto južnije općina je Gornji Vakuf-Uskoplje u kojoj Hrvati i Bošnjaci zajedno moraju pronaći funkcionalniji pristup privlačenja investitora, i to kroz usvajanje programa koji će ići u smjeru uvezivanja poduzetnika, a primjer su centri za kompetenciju i poslovni inkubatori. Busovača je također jedna od općina u kojima je od iznimne važnosti za napredak bitno imati kvalitetno uspostavljene odnose Hrvata i Bošnjaka.

Važnost harmonizacije

Takvo što relaksira ukupno ozračje te otvara mogućnost za daljnje ulaganje u neke važne gospodarske grane poput prerade drva.

Općinska administracija treba pritom učiniti sve kako bi u što većoj mjeri pomogla u realizaciji svake poslovne ideje koja će donijeti nova radna mjesta, a u tom je kontekstu bitno naglasiti kako bi bilo ključno fokusirati se na poticajne korake koje općina može povući koristeći svoje nadležnosti. Fojnica također mora krenuti istim stopama jer međusobno uvažavanje dvaju većinskih naroda stvara poželjnu klimu za unaprjeđenje odnosa prema potencijalnim investitorima.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?