2014. pobjegla u Siriju

Djeca djevojke porijeklom iz BiH pronađena u sirijskom logoru

22.08.2019.
u 08:21

Dječake u starosti od dvije i četiri godine pokušava se spasiti iz zloglasnog pritvora

Još 2014. godine učenice Sabina Selimović i Samra Kešinović, Austrijanke porijeklom iz BiH, pobjegle su u Siriju i priključile se ISIL-u. Jedna je imala 15, a druga 14 godina. Samra je navodno pretučena i više nije živa, dok se Sabina još uvijek vodi kao nestala, piše 100 posto.

Pa iako se i dalje ne zna gdje je Sabina i je li uopće živa, DNK analize su pokazale da se njezina djeca nalaze u sirijskom logoru Al - Hol. 

Njezini su roditelji iz Beča otputovali su sirijsku provinciju Al-Hasakah, a u izradi DNK testa posredovao je UNICEF. Sada se nadaju kako će dječake u starosti od dvije i četiri godine spasiti iz tog zloglasnog pritvora.

S obzirom da je testiranje dokazalo da se zaista radi o Sabininoj djeci, oni postaju državljani Republike Austrije, a baka i djed sada intenzivno surađuju s odvjetnicima kako bi se svi zajedno što prije vratili u Austriju. 

Peter Guschelbauer iz Ministarstva vanjskih poslova kratko je komentirao kako se slučaj trenutno ispituje, te da blisko surađuju s međunarodnim organizacijama kako bi se osigurali humanitarnu i medicinsku pomoć djeci. 

Podsjetimo, dvije, tada još maloljetne djevojke pobjegle su iz svojih domova u Beču, a kako je jedna navela u pismu, ISIL-u su se pridružile kako bi se borile za islam i da će se sa svojima susresti u raju. 

Bile su među prvim tinejdžericama iz Austrije koje su se priključile takozvanoj Islamskoj državi, a teroristi su ih koristili za vlastitu promociju kroz objavljivanje fotografija djevojaka u burkama s kalašnjikovima. 

Njihovi roditelji tvrdili su da su se djevojke radikalizirale u džamiji, a po dolasku u Siriju navodno su se udale za militante, te ostale u drugom stanju. 
 

Ključne riječi

Komentara 5

ĆA
Ćafir
10:36 22.08.2019.

Radikalizirale se u džamiji ???? Roditelji, ne puštajte djecu u džamiju!

PP
ppp
09:47 22.08.2019.

A gdje im je tata?

ĆA
Ćafir
10:36 22.08.2019.

Radikalizirale se u džamiji ???? Roditelji, ne puštajte djecu u džamiju!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije