PRIMJERI ULAGANJA U BIH

Dijaspora pomaže u BiH otvoriti stotine novih radnih mjesta

31.10.2021.
u 15:38

Putujuće kuće iz BiH na američkom tržištu koje dolaze iz Tuzle, informatički startupi iz Mostara ili pak PVC i aluminija stolarija iz Žepča; ovo su samo neki od primjera u kojima je došlo do ulaganja iseljeništva u BiH ili do povezivanja domaćih i međunarodnih partnera na realizaciji poslovnih ideja unutar BiH koje donose radna mjesta, a glas o Bosni i Hercegovini, radinosti njezinih stanovnika i smislu za biznis prenose u svijet.

Situacija u BiH i problemi

Nestabilna politička situacija, konstantne krize, kao i polarizirano ozračje ključne su političke prepreke koje bi mogle usporiti rast domaće ekonomije, odnosno oporavak gospodarstva, te je od iznimnog značaja, slažu se ekonomski analitičari, stabilizirati političke prilike kako bi se otvorio prostor za prijeko potrebne investicije, između ostalog i one koje dolaze od iseljeništva, a koje bi mogle voditi otvaranju stotina novih radnih mjesta.

Povezivanje iseljeništva i domaćih kompanija jedan je vid suradnje koji promiče glas o BiH kao zemlji s iznimno kvalificiranim osobama koje mogu ponuditi nešto novo na sve zahtjevnijim tržištima.

Unutar BiH već se dulje vrijeme provode aktivnosti koje za cilj imaju privući strane investicije u BiH, odnosno uvezati investitore, među ostalima i one podrijetlom iz BiH, s domaćom poslovnom zajednicom, a sve u cilju iskorištavanja potencijala kojima BiH raspolaže, nastojeći pritom pomoći s administrativnim procesima svima onima koji žele realizirati ideju unutar BiH. Projekt USAID-a Diaspora Invest pritom ima iznimno važnu ulogu u osiguranju trajne veze i umrežavanja bh. dijaspore.

Na mrežnim stranicama ovoga projekta može se naći niz primjera uspješnog uvezivanja, kao i povratka iz iseljeništva u BiH kako bi se pokrenuo biznis, a jedan od njih dolazi iz Žepča. Marinko Marić, vlasnik kompanije “Marić projekti”, poduzetnik je koji je nakon godina rada u Njemačkoj odlučio uložiti svoj novac i pokrenuti kompaniju u rodnom kraju. Njegova tvrtka proizvodi PVC i aluminijsku stolariju, a uz to se bavi i prodajom keramike.

Iz Tuzle pak dolazi priča o izgradnji iznimno popularnih putujućih ili kuća na kotačima. Kućice su nastale iz ideje i želje da se povežu SAD i BiH, ali i da se okupi šarolika ekipa mladih ljudi sa zanimljivim idejama i znanjima.

- Ideja je nastala iz prijateljstva s osobom iz SAD-a. Naša tvrtka majka Wilderwise Inc. iz SAD-a krajem 2019. godine odlučuje osnovati tvrtku u BiH koja će, osim inženjeringa, biti zadužena i za proizvodnju kuća na kotačima. Tijekom 2020. godine i 2021. godine rastemo na ukupno šest zaposlenih i realiziramo izradu, a prva kuća je otpremljena za SAD početkom rujna. I tako nastade Wilderwise, prvo kao freelance posao, a danas startup iz Tuzle o kojem svi pričaju - kaže Mirza Mešanović, direktor kompanije. Na jugu zemlje, u Mostaru, već nekoliko godina zaredom raste uspješna priča uobličena kroz konferenciju Connecto koja se održava u organizaciji Tehnološkog parka Intera, a koja za cilj ima okupljanje i produbljivanje suradnje iseljeništva i Bosne i Hercegovine.

Značajne resurse organizatora i ogromnu količinu uložene energije u pripremu i realizaciju opravdalo je veliko zanimanje više od 300 domaćih i stranih poduzeća i organizacija iz 36 zemalja svijeta koji su iskoristili priliku za međusobno povezivanje i umrežavanje.

Lokalni i međunarodni projekti

Vedran Šimunović, direktor Tehnološkog parka Intera, nakon okončanja konferencija naglasio je kako su mogućnosti za umrežavanje na ovakvim događajima uistinu nevjerojatne, najavivši da sljedeće godine moraju još više staviti fokus na digitalizaciju.

Ovoga ljeta Intera je proslavila deseti rođendan, a tom je prilikom Mladen Kostić, tehnički direktor Tehnološkog parka Intera, podsjetio na dosadašnje rezultate rada, a koji se ogledaju, između ostaloga, i u više od 40 podržanih startup poduzeća, kao i više od 50 provedenih lokalnih i međunarodnih projekata.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?