Biskup Komarica odgovorio Dodiku

Desetine tisuća katolika je nasilno protjerano, a njihova imanja su opustošena i uništena

komarica
21.04.2017.
u 17:10

Biskup Komarica u pismu Dodiku ističe da je na području entiteta Republika Srpska, samo na području njegove biskupije potpuno bilo uništeno ili oštećeno oko 95 posto crkvenih objekata.

Banjolučki biskup Franjo Komarica uputio je otvoreno pismo predsjedniku Republike Srpska Miloradu Dodiku, povodom Dodikove odluke da prekine svaku vrstu komunikacije s Komaricom, koji je ranije govorio o teškom položaju građana koji nisu Srbi u ovom bh. entitetu. 

Biskup Komarica je naveo da način na koji predsjednik RS-a komunicira s njim, kao građaninom ovoga grada i ove zemlje, i ujedno službenim predstavnikom Rimokatoličke crkve u Banjoj Luci, “nije samo njegova (Komaricina) krivnja”. 

-Ne želim se osvrtati na cijeli niz – najblaže rečeno čudnih, proizvoljnih, netočnih pa i nedobronamjernih tvrdnji, koje ste iznijeli u svome pismu. Sve se te tvrdnje, kao i Vama možebitni povodi za njih, moglo izbjeći da ste to Vi htjeli - naveo je Komarica.

Naglasio je da se u proteklih pet godina više puta bezuspješno pokušao službeno sastati s Dodikom i iznijeti mu “molbe članova” njegove biskupije, koja se nalazi na području nadležnosti predsjednika RS-a. 

Banjolučki biskup je dodao da su bile “uzaludne” njegove pismene molbe “u ime mnogih obespravljenih Vaših sugrađana, osobito članova Katoličke crkve”, dodavši da je molio i ostale predstavnike vlasti RS-a da se, uz malo političke volje, riješe brojni egzistencijalni problemi članova njegove biskupijske zajednice. 

-I to je, nažalost, bilo uzalud - naglasio je Komarica. 

U pismu navodi da se za vrijeme rata i u poratnim godinama trudio uvažavati službene predstavnike institucija vlasti na svim razinama, ali da je, nažalost, doživio da predstavnici vlasti vrlo često nisu uvažavali niti osiguravali neka od osnovnih i neupitnih ljudskih prava. 

-Vjerujem da to Vama nije nepoznato.Također Vam je moglo biti poznato, kao što je to poznato i našoj domaćoj javnosti, da sam se osobno u ratu i u poraću u bezbroj slučajeva zalagao za poštovanje ljudskog dostojanstva i temeljnih ljudskih i građanskih prava i brojnih nekatolika, kad su ona bila ugrožena - istaknuo je Komarica. 

Biskup Komarica u pismu Dodiku ističe da je na području entiteta Republika Srpska, samo na području njegove biskupije potpuno bilo uništeno ili oštećeno oko 95 posto crkvenih objekata. 

Po njegovim riječima, slično je i bilo i s dijelovima drugih bh. katoličkih (nad)biskupija. 

-U brojkama to iznosi oko tisuću. Gotovo isto toliko postotaka domaćih katolika, a to su mnoge desetine tisuća, nasilno je protjerano ili izbjeglo, a njihova imanja, pa čak i brojna katolička sela i katolička prigradska naselja sve do danas ostadoše avetinjski opustošena i uništena. Državu sačinjavaju njeni stanovnici, a ne prisilno ispražnjeni životni prostori - naglasio je biskup. 

Navodeći da “nije uvjeren da Dodik želi ući u povijesne knjige kao jedan od zatirača Katoličke crkve na području današnje RS u BiH”, on je naveo da vjeruje da je predsjedniku RS-a poznato koliko je Vlada RS-a platila odštete za  uništavanje privatne imovine svojim građanima. 

-Koliko je Vlada RS-a dala tijekom ovih poratnih godina potrebite i dužne političke, pravne i materijalne pomoći svima onima katolicima koji se svih poratnih godina uporno, ali bezuspješno trude oko ostvarenja svoga održivog povratka u rodni im kraj, a što im je Aneksom 7. Daytonskog mirovnog sporazuma zajamčeno - naveo je banjolučki biskup. 

On je ustvrdio da je “teško narodu kojega njegovi politički predstavnici uvjere da nije u stanju živjeti zajedno s drugim narodima”, dodavši da je Dodiku sigurno poznato da su petorica župnika, izrazitih mirotvoraca, Banjolučke biskupije, i jedna redovnica na području entiteta RS-a na najbrutalniji način ubijeni, pri čemu je posljednji ubijen 2004. godine.

-Još su trojica mojih svećenika podlegla od posljedica torture, a nekoliko ih sve ove poratne godine pati od teških posljedica zlostavljanja od članova vojske i policije RS-a. Posmrtne ostatke jednog od kidnapiranih i likvidiranih mojih župnika entitetske i općinske vlasti ne žele nam ni nakon punih 25 godina vratiti da ih sahranimo po vjerskom obredu. Kako to i zašto tako - naveo je biskup. 

Banjolučki biskup je istaknuo da za ove ubijene katoličke vjerske službenike, kao niti za nekoliko stotina ubijenih katolika-civila njegove biskupije, na širem banjolučkom području, na kojem nije bilo nikakvih oružanih sukoba, entitetsko, a ni državno tužiteljstvo i sudstvo do sada nisu pokrenuli postupak za utvrđivanje odgovornosti onih koji su ih likvidirali. 

-Bez ozbiljne želje svih odgovornih pojedinaca i institucija da se ustanovi i uvaži maksimalno objektivno istina i da se odlučno promiče jednakomjerna primjena pravde za sve – sva plemenita i dragocjena nastojanja mnogih naših sugrađana oko praštanja, pomirenja, suživota i izgradnje pravednog i trajnog mira u našoj napaćenoj zemlji neće uroditi željenim plodom - ocijenio je Komarica. 

Banjolučki biskup je postavio pitanje predstavnicima državnih institucija svih razina – “zašto mnogi Banjolučani ne mogu ostvariti svoje neotuđivo i neupitno ljudsko pravo da budu sigurni i sretni, svoji sa svojima na svome, na svojoj očevini i djedovini, uživajući u punom ostvarenju svoga identiteta?”

Biskup je istaknuo da smatra svojom dužnošću pomagati svim konstruktivnim i dobronamjernim dužnosnicima u javnom životu BiH da izgrađuju pravnu državu i uspješno, po mjeri čovjeka i da  obavljaju svoj odgovorni politički posao. 

-Znam da u tome u ovoj zemlji nisam sam. Vjerujem da ćete i Vi i ubuduće, kao što ste to činili u nešto daljnjoj prošlosti, moći tu moju nakanu prepoznati i adekvatno uvažiti u korist općeg dobra - navodi se u pismu biskupa Komarice upućenom Miloradu Dodiku.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije